Nästa artikel
Grönt ljus för Moskvich – här är första modellen
Nyheter

Grönt ljus för Moskvich – här är första modellen

Publicerad 2022-11-24 12:30
Insomnade bilmärket Moskvich från Sovjettiden väcks nu till liv. Först ut blir enligt uppgift en kinesisk crossover.

De internationella sanktionerna gör det svårt för Ryssland att bygga bilar, och många utländska bilmärken har lämnat landet helt. För att lösa problemet ska Ryssland väcka liv i insomnade märket Moskvich.

Eftersom Renault sålt sin andel i bilkoncernen Avtovaz kan fabriken utanför Moskva som använts för samarbetet nu istället bygga Moskvichbilar.

Första modellen blir ingen moderniserad version av märkets gamla modeller från Sovjeteran, utan en något modernare kinesisk crossover som förses med Moskvichmärke. Enligt uppgifter till Reuters handlar det om kinesiska koncernen JAC som förser Ryssland med en bensindriven modell (bilden ovan). Första exemplaret ska rulla av bandet i december och på sikt vill Ryssland bygga 100 000 Moskvichbilar årligen.

Märket grundades 1929 och gjorde sig känt för att bygga robusta och enkla bilar, men har också varit anledning till många ryska skämt om dålig driftsäkerhet och långa leveranstider. Moskvich blev privatägt efter Sovjetunionens kollaps och ansökte om konkurs i början av 2000-talet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2022-11-25 18:05 Dessa saaatans mördare!
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.