Nästa artikel
Moskvich gör comeback – i gamla Renaultfabriken
Nyheter

Moskvich gör comeback – i gamla Renaultfabriken

Publicerad 2022-05-17 09:45
Ryssland kan väcka liv i det insomnade bilmärket Moskvich – och bygga den i Renaults gamla fabrik.

Renault ska sälja sin andel i bilkoncernen Avtovaz och dessutom överföra den ryska verksamheten till staden Moskva. Nu står det klart att ryska staten vill använda Renaultfabriken, som stått stilla sedan slutet av mars, för att väcka liv i det insomnade bilmärket Moskvich (eller Moskvitj).

Bilfabriken, som enligt Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin har en ”lång och fantastisk” historia, ska förstatligas och bygga personbilar av märket Moskvich. Det finns än så länge inga uppgifter om själva bilen, men i början handlar det om förbränningsbilar. Senare kan fabriken ställa om till elbilar och komponenterna ska i så stor utsträckning som möjligt hämtas från ryska underleverantörer.

”Vi kan inte tillåta att tusentals arbetare blir sysslolösa. I år ska vi vända blad i historien om Moskvich”, skriver borgmästaren i ett blogginlägg.

Märket grundades 1929 och gjorde sig känt för att bygga robusta och enkla bilar, men har också varit anledning till många ryska skämt om dålig driftsäkerhet och långa leveranstider. Moskvich blev privatägt efter Sovjetunionens kollaps och ansökte om konkurs i början av 2000-talet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2022-05-18 18:30 Raphael, förmodligen har du…
  • 2022-05-18 15:42 Man kan misstänka de utgår…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.