Nästa artikel
Moderaterna vill lägga miljarder på att sänka bensinskatten
Nyheter

Moderaterna vill lägga miljarder på att sänka bensinskatten

Publicerad 4 oktober 2021 (uppdaterad 4 oktober 2021)
Foto: Pavel Maria/Fredrik Diits Vikström
Sänkt bensin- och dieselskatt är en av de största posterna i Moderaternas budgetmotion.

I vad de kallar ett särskilt landsbygdspaket vill Moderaterna sänka skatten på bensin och diesel med en krona per liter. I partiets alternativ till regeringens budgetproposition beräknas skattesänkningen kosta 7 miljarder kronor år 2022 och 6,3 respektive 6,1 miljarder de följande åren.

– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen – och där vi har höga skatter, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Skattesänkningen föreslås vara rikstäckande och skulle därför även gynna de som bor i storstäder. Att bara sänka skatten för de som bor i glesbygden skulle bli för komplicerat, menar Svantesson.

I Moderaternas landsbygdspaket ingår också 1 miljard kronor till utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar, vilket är 400 miljoner mer än vad regeringen avsatt till det. I paketet finns också stödpengar till nedläggningshotade bensinstationer på landsbygden och mer pengar till vägunderhåll. 

Förslaget att sänka bensinskatten har fått hård kritik på måndagen. Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg skriver på Twitter att det är ”populistiskt, oansvarigt och helt ovärdigt ett parti som aspirerar på regeringsmakten” att sänka kostnaden för fossila utsläpp.

Elisabeth Svantesson menar att förslaget inte står i konflikt med Moderaternas retorik om den ”gröna högern”.

– Det måste vara rimligt att bo och leva i hela landet samtidigt som vi ställer om, säger hon till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (171)

  • 29 oktober 2021 Det är väl en bråkdel av vad…
  • 28 oktober 2021 Beräkningar har visat att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.