Nästa artikel
Mitsubishi smygvisar två elkoncept
Nyheter

Mitsubishi smygvisar två elkoncept

Publicerad 15 februari 2013 (uppdaterad 18 februari 2013)
Mitsubishis två nya koncept är dels en elbil med 30 mils räckvidd och trådlös laddning, dels en dieselhybriddriven pickup.

Till Genèvesalongen kommer Mitsubishi att ta med sig två konceptbilar som nu förhandsvisas genom ett par diskreta bilder.

Konceptbilen CA-MiEV är en helt eldriven bil som enligt tillverkaren kan köras 30 mil mellan laddningarna. Mitsubishi talar även om magnetisk och sladdlös laddning.

GR-HEV är ett annat koncept. Här rör det sig om en fyrhjulsdriven pickup som förenar en dieselmotor med elmotorer. Utsläppsnivån ska för denna bil ligga under 149 gram koldioxid per kilometer.

Mer information lär vi få reda på när bilsalongen i Genève börjar bli aktuell.

Diskutera: Vad tycker du om koncepten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-15 11:31
Hackenbush

Nu börjar vi snacka elbil av dignitet. En elbil med 30 mils räckvidd och trådlös laddning skulle jag vara verkligt intresserad av att köpa om priset inte är samma som för en ny Ferrari.

#2 • Uppdaterat: 2013-02-16 10:27
Arbu11

ÄNTLIGEN börjar man höra om induktiv laddning... Det borde ju funnits för längesen på elbilar, redan från början! :O

#3 • Uppdaterat: 2013-02-16 10:37
saabnisse

Jag tror inte på induktiv laddning, på eltandborstar ja, på elbilar nej.
Jag tror inte att man inom överskådlig tid kan få tillräcklig verkningsgrad till en överkomlig investeringskostnad för en sådan laddmetod.
Det blir nog att fortsätta med laddsnöre länge än för de som nu har råd att åka elbil.

#4 • Uppdaterat: 2013-02-16 11:12
Mistro

Efter allt miljöprat om vad som komma skall samt med tanke på vad som redan finns att tillgå så känns ett utsläpp på 149gram som väldigt mycket.

#5 • Uppdaterat: 2013-02-16 11:33
S Wonder

30 mil låter nice. Det borde innebära åtminstone 20 mil i verkligheten, med värmen på. Man undrar hur lång tid det kan ta med induktionsladdning att ladda ett sådant batteri fullt. Konstigt att ingen tillverkare har börjat med sladdvindor som t ex elsladden i dammsugare eller bensinslangen på stationen. En liten sladdvinda inbyggd i bilen löser ju både förvaringsproblemet för sladden och att den blir skitig när den ligger mot marken.

#6 • Uppdaterat: 2013-02-16 12:35
Arbu11

Saabnisse, trodde du för 8 år sedan att du skulle kunna fota, surfa, göra bankärenden, betala pengar till dina vänner via NFC med mobilen? Utvecklingen går snabbt skall du veta!

#7 • Uppdaterat: 2013-02-16 12:48
saabnisse

Arbu, men det du skriver om har inget att göra med naturlagarna!
Det är inga egentliga tekniska problem med induktiv laddning, problemen ligger i lönsamheten.
Där kommer naturlagarna in.
Som S Wonder skriver tror jag mer på sladdvinda, det har ju funnits på dammsugare i sextio år, men inte upptäckts av elbilstillverkare ännu.

Men det spelar ingen roll för mig, jag tror att det dröjer väldigt lång tid innan elbilar blir tillräckligt konkurrenskraftiga och de som finns kommer nog att innebära dyra och besvärliga mil för sina ägare.
http://www.nytimes.com/2013/02/10/automobiles/stalled-on-the-ev-highway.html?pagewanted=all&_r=0

#8 • Uppdaterat: 2013-02-16 17:14
S Wonder

Saabnisse, just den "provkörningen" är nog inget bra exempel på elbilars eventuella tillkortakommanden. Tydligen tankade reportern el bara för 26 miles när han skulle åka 61 miles (enligt bilens logg) så det är inte så konstigt att han fick eltorsk (t o m detta ifrågasätts av loggen). Här är fabrikantens kommentar:
http://www.teslamotors.com/blog/most-peculiar-test-drive

#9 • Uppdaterat: 2013-02-17 10:00
saabnisse

Jag tror att det är ett utmärkt exempel på det sätt elbilar kan komma att behandlas i praktiken.
Bilägarna verkar bli allt mer tanklösa och enbart handla efter förutfattade meningar.
Instruktionsbok, om den finns i tryckt form är mest till besvär och finns den på nätet blir det ännu jobbigare att läsa den.
När inte ens biltestare bryr sig om instruktioner, hur sjutton ska man då kunna begära att ointresserade bilägare ska göra det.

#a • Uppdaterat: 2013-02-19 12:39
LapplandsCohan

@saabnisse, S Wonder: Problemet med sladdvinda är att om man inte drar ut hela sladden från vindan så kommer sladden att bilda en spole som ger ett induktivt motstånd och begränsar effekten till runt 800-1000W med duktig värmeutveckling.
Kolla märkningen på en förlängningssladdvinda får ni se.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.