Nästa artikel
Miljöorganisationera sågar regeringens fordonspolitik
Nyheter

Miljöorganisationera sågar regeringens fordonspolitik

Publicerad 2022-11-17 13:13 (uppdaterad 2022-11-17 13:59)
Flera tunga miljöorganisationer riktar kraftig kritik mot landets nya regering och dess miljöpolitik. Fokus hos miljöorganisationerna ligger till stor del på åtgärder som berör trafik och fordon.

Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Klimatkollen, Våra barns klimat och ClimateView går i en gemensam rapport till hårt angrepp mot den nya regeringens miljöpolitik. I ett pressmeddelande pekar de på att den nya regeringens klimatåtgärder  kan komma att leda till ökade utsläpp av växthusgaser upp till 24 miljoner ton under hela mandatperioden, i förhållande mot den tidigare gällande klimatpolitiken. Det skulle i sin tur motsvara hälften av Sveriges årliga utsläpp innan valet.

Uträkningen, som baserats på regeringens presenterade miljöpolitiken, tar hänsyn till 12 utvalda klimatåtgärder där flera har koppling mot trafik och fordon. Beräkningarna har bland annat baserats på regeringens inställning till koldioxidskatt, bonus-malus, kilometerskatt, flygtrafik och den uttalade hanteiringen av de fossila bränslenas reduktionsplikt.

– Sverige har genom Parisavtalet förbundit oss att ta vår del av ansvaret för att minska de globala utsläppen, men våra beräkningar visar att det nu finns en stor risk att utsläppen istället ökar de närmaste åren. Vi uppmanar den nya regeringen att  genomföra åtgärder som vi vet ger positiv effekt på kort sikt, inom trafik, livsmedel och återställande av våtmarker, säger Erik Pihl, doktor i energiteknik och sakkunnig på Naturskyddsföreningen i en kommentar. 

Störst påverkan uppges en minskning av reduktionsplikten att få.

Baserat på partiernas satta politik bedömer miljöorganisationerna att utsläppen kommer att öka med upp till 24 miljoner ton under hela mandatperioden. I pressmeddelandet går även Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat, till hårt angrepp:

– En klimatpolitik utan vare sig budget eller utsläppsberäkningar är som att gå och handla mat utan varken prislappar eller att veta vad jag har i plånboken, säger hon. Det är alla medborgares rätt att veta vad partiernas politik leder till i utsläppsminskningar i närtid och det är därför extra allvarligt att ett av partierna inte ens svarade på våra frågor. Våra unga förtjänar att få veta vilken politik som partierna skulle genomföra och vilken effekt det får på utsläppen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2022-11-21 22:22 För kännedom så når världen…
  • 2022-11-21 21:59 John; Därför att jag förstår…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.