Nästa artikel
Partierna överens – så påverkas bilägarna
Nyheter

Partierna överens – så påverkas bilägarna

Publicerad 14 oktober 2022 (uppdaterad 14 oktober 2022)
Högerpartierna höll presskonferens på fredagen och presenterade ett samarbete som påverkar bilägarna på flera sätt.

På fredagen höll högerpartierna en presskonferens om den nya regeringsbildningen efter valet. Avtalet som visar vad partierna kommit överens om går under namnet Tidöavtalet eftersom förhandlingarna skett på Tidö slott utanför Västerås.

Bilägarna kommer påverkas på flera sätt av det nya avtalet som alltså Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna står bakom.

Vi Bilägare har tagit del av det nya Tidöavtalet som än så länge inte är särskilt konkret utan snarare fungerar som ett ramverk.

  • På klimat- och energisidan vill partierna investera i kärnkraft för att täcka elbehovet och ändra dagens politiska mål från ”100 procent förnybart” till ”100 procent fossilfritt”. 
  • Hushållen ska också ”så snart det är praktiskt möjligt” få ett högkostnadsskydd för elpriserna där pengarna också ska betalas ut retroaktivt.
  • Budgeten ska ses över för att fokusera mer på laddinfrastruktur för elbilar och tyngre fordon. Partierna lovar en utbyggd laddinfrastruktur jämfört med i dag.
  • Partierna lovar även ”lägre drivmedelspriser”, men än så länge specificeras inte hur det ska gå till. Partierna har tidigare pratat om att sänka nivån i reduktionsplikten för att få ned priserna.

När det gäller bränslepriserna och reduktionsplikten har högerpartiernas plan varit att Sverige ska ligga på EU:s miniminivå och inte högre än så. Att minska nivån i reduktionsplikten har kritiserats av Energimyndigheten.

– Sverige ska klara klimatomställningen, vi ska uppfylla vår del av Paristavtalet. Men vi ska göra det utan att slå sönder svenska familjers ekonomi, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 22 oktober 2022 Bejje, det är inget skadligt…
  • 22 oktober 2022 Jag är absolut ingen expert…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.