Nästa artikel
Miljöbonusen tillbaka – för lätta lastbilar
Nyheter

Miljöbonusen tillbaka – för lätta lastbilar

Publicerad 2024-01-30 07:15
I mitten av februari gör klimatbonusen för elbilar comeback, men bara för lätta lastbilar som köps av företag.

Det är mer än ett år sedan regeringen tog bort elbilsbonusen för personbilar. Nu införs i stället en bonus för lätta ellastbilar på upp till 50 000 kronor.

”Beloppet kommer senare att trappas ner successivt och i slutet av år 2025 kommer stödet att fasas ut”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det är Energimyndigheten som ska ansvara för den nya bonusen som införs den 13 februari och då blir det även möjligt att söka stöd. Det verkar alltså inte som att bonusen betalas ut automatiskt till företag som köper en ellastbil.

”Vi håller för närvarande på att ta fram informationsmaterial, uppdatera klimatpremiens webbplats samt färdigställa ansökningsformulär som ska finnas färdigt till den 13 februari”, uppger Energimyndigheten i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Förra året var knappt var femte lätt lastbil, 19,8 procent, som registrerades eldriven. Året innan var den siffran 14,5 procent, enligt siffror från Mobility Sweden.

Någon bonus för eldrivna personbilar är inte aktuell, men däremot ska en skrotningspremie införas för att få fler bilägare att byta ut sin gamla bil mot en ny. Vilka regler som ska gälla för skrotningspremien är inte klart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.