Bild
Nästa artikel
BILINDUSTRI:

Miljarder till miljöbilar i USA

Publicerad 24 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Ford, Nissan och Tesla är först med att få del av det 25 miljarder dollar stora låneprogram som den amerikanska kongressen initierat. Pengarna ska främst gå till utveckling av miljövänliga bilar.
Enligt uppgifter i amerikanska medier, bland annat Detroit News, kommer de amerikanska bolagen Ford och Tesla samt japanska Nissan bli först om att ta del av det nya låneprogrammet.

Volvo:s ägare Ford får låna 5,9 miljarder dollar, vilket bolaget ska använda till att bygga mer bränslesnåla bilar och elbilar. Tidigare har Ford ansökt om lån på ungefär 11 miljarder dollar, men pengarna som nu beviljats beräknas räcka till investeringar till och med 2011.

Huruvida lånet till Ford kommer påverka Volvo är oklart. Men USA:s energiminister Steven Chu påpekar att satsningen är till för att gynna just USA:

- Investeringarna i det här paketet kommer att gynna vårt land mycket eftersom nya jobb skapas, vårt beroende av olja minskar och luften vi andas renas, säger han till Detroit News.

Nissan och uppstickaren Tesla får också låna
Förutom Ford erbjuds även Nissan ett lån på 1,6 miljarder dollar vilket bolaget planerar använda till produktion av elbilar och batterier.

Dessutom får den amerikanska elbilstillverkaren Tesla ett lån på 465 miljarder dollar. Tidigare har Tesla endast tillverkat en enda bilmodell.

Mycket pengar kvar
Totalt består lånepaketet av 25 miljarder dollar. Fler än 75 företag har ansökt om lån.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-06-26 12:26
Calle (ej verifierad)

Bra USA - verkligen dax för 'a change' även på detta område!

#2 • 2009-06-29 19:41
S-E S (ej verifierad)

Tillbaka till ruta 1. Hur produceras elen? Det enda positiva jag kan se är att USA kanske framgent kan minska sin oljeimport, vilket gör beroendet av mellanöstern mindre, men blir miljön bättre?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.