Nästa artikel
Michelin: Slit däcken till gränsen
Nyheter

Michelin: Slit däcken till gränsen

Publicerad 25 april 2018
Kör däcken tills de nått minimivärdet på 1,6 millimeters mönsterdjup. Så tycker däcktillverkaren Michelin att vi bör göra för att spara på miljö och pengar.
Däcktillverkaren går emot konkurrentens rekommendation och råder oss att nöta sommardäcken ner till sista millimetern.
Nyligen publicerade vi en artikel där däcktillverkaren Nokian Tyres testade testat hur mönsterdjupet påverkar risken för vattenplaning. Utifrån resultaten rekommenderade Nokian att sommardäck bör ha ett mönsterdjup på minst 4 millimeter, alltså en bra bit över det lagstadgade gränsvärdet på 1,6 millimeter. Nu går konkurrenten Michelin ut med uppmaningen att köra däcken så länge det är tillåtet istället.

– Michelins tester visar att premiumdäck behåller det mesta av sina bromsegenskaper på våt vägbana, även när mönsterdjupet har slitits ned till den lagliga gränsen. Varför krångla till det med ytterligare mått att förhålla sig till när vi redan har en gemensam laglig gräns som gäller för alla däck. Alla däck ska kunna leverera god prestanda ner till den lagliga gränsen, skriver Peyman Sabet marknadschef för Michelin Nordic AB i ett mail till Vi Bilägare.

Michelin menar att när däcken byts i förtid bidrar det till negativ miljöpåverkan och högre kostnader för konsumenten. De lyfter också fram att nedslitna däck – så länge de håller sig inom rätt gränser för mönsterdjup – ger bättre bromsegenskaper på torra vägar. Allteftersom de nöts ner blir också däckbullret och bränsleförbrukningen lägre, enligt däcktillverkaren.

Diskutera: Vad tycker du om Michelins rekommendation gällande sommardäck?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-25 15:25
Raphael

Michelin och Nokians rekommendationer är anpassade till sina egna däck, och de olika rekommendationerna visar de olika märkenas profil. Michelin har sedan många år satsat mer än konkurrenterna på lång livslängd, lågt slitage och att däcken ska behålla sina egenskaper och vara säkra så länge som möjligt. Detta har även bekräftats i flera tester, jag vet flera tester i Tyskland där man har med slitage som parameter och där Michelin samt Michelins märken BF Goodrich och Kléber genomgående får höga betyg för lågt slitage och ligger i topp på just den parametern. Nokian har i dessa tester högre slitage och räcker kortare tid. Så min slutsats är - det beror på däcken. Men generellt kan man nog säga att ju billigare däck desto sämre egenskaper när däcket är slitet.

#2 • Uppdaterat: 2018-04-25 15:27
Pi

Sen håller jag definitivt inte med om att ljudnivån blir lägre ju mindre däcksmönster man har - min uppfattning är precis tvärtom.

#3 • Uppdaterat: 2018-04-25 15:38
Raphael

Pi, och det var med Michelin-däck?

#4 • Uppdaterat: 2018-04-25 16:03
Lasse L-on

Har man lite koll på däcken och man vet att man börjar närma sig byte så säger sunda förnuftet att inte utmana ödet. Är det mycket vatten på vägbanan så anpassar man sig. Jag håller med om att slitna däck generellt är tystare. Vissa däck kanske alla idag har ett angivet threadwear som ska ange slitstyrka på däcket. Hur relevant det är vet jag inte när man väljer mellan olika däckmärke. Kör man inte racerkörning så borde högt treadweare vara bättre. Jag minns de första Michelindäcken X som kunde hålla över 10 000 mil, jag vet några som körde så långt. När man var i 20 års åldern blev det nog inte mer än hälften så många mil, men det var bra ändå.

#5 • Uppdaterat: 2018-04-25 16:39
Axa

Anders
Men det Michelin påpekar är att man både kan få säkerhet och tänka på miljön.

#6 • Uppdaterat: 2018-04-25 17:29
J.L

Håller med Michelin i denna fråga. Varför byta halvslitna däck ? Den enda som tjänar på det är däcksverkstaden och tillverkaren av däck. Vi överkonsumerar tillräckligt mycket ändå i den rika delen av världen så heja Michelin !

#7 • Uppdaterat: 2018-04-25 17:29
Roger Skagerström1

Bromsförmåga är en sak - att klara av vattenplaning är väl en helt annat?

#8 • Uppdaterat: 2018-04-25 18:03
Svenne60

Jag kör tills däcken är nästan utan mönster på det mest slitna stället, senast blev det ca 10-tusen mil med Michelin, det är bäst för både miljö och plånbok. Och självklart anpassar man farten till väglaget och däckens kondition, speciellt när det regnar.

#9 • Uppdaterat: 2018-04-25 18:12
familyman

Hur ofta är det stor risk för vattenplaning egentligen, på ett sätt som medför stor trafikfara? Det kanske kan plana till kort i nån pöl här eller där, men jag undrar hur ofta det resulterar i olyckor. Vore intressant att veta.

#a • Uppdaterat: 2018-04-25 18:48
Roy J

Intressant uttalande.
Ja, så mycket mer är väl inte att tillägga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.