Nästa artikel
Mercedes visar nya ”hyperskärmen” i elbilsmodellen
Nyheter

Mercedes visar nya ”hyperskärmen” i elbilsmodellen

Publicerad 8 januari 2021 (uppdaterad 8 januari 2021)
Mercedes nya flaggskeppsmodell får mycket ny teknik under skalet. Här är första exemplet.

Mercedes ska följa upp elbilen EQC med flera nya eldrivna modeller under året. Den viktigaste blir Mercedes nya flaggskeppsmodell EQS som får lång räckvidd och mycket ny teknik.

Nu visar Mercedes upp en av finesserna i nya EQS. Det handlar om en uppdaterad variant av infotainmentsystemet MBUX med en helt ny typ av skärm jämfört med i dagens modeller som ska blanda digital teknik med analoga designelement och som kallas ”Hyperscreen”.

Hela infotainmentskärmen är ihopbyggd med de digitala instrumenten och en skärm framför passagerarsätet. Systemet ska även ”lära sig” förarens önskemål och anpassa innehållet på skärmarna efter situationen. Ett exempel är att passagerarskärmen stängs av om ingen sitter i höger framstol.

Skärmen har så kallat Gorillaglas som ska vara tåligt och repkänsligt. Den använder så kallad OLED-teknik.

Rejält med datorkraft

Den här typen av skärm till infotainmentsystemet kräver mycket datorkraft och det har historiskt sett varit ett område som biltillverkarna snålat in på. En långsam processor kan förstöra användarupplevelsen eftersom det gör systemet långsamt och då spelar det ingen större roll hur väldesignat det är i övrigt.

För att undvika den missen har Mercedes försett det nya MBUX-systemet en åttakärnig processor med 24 gigabyte internminne. Det återstår att se om det blir tillräckligt för att systemet ska flyta på utan fördröjning.

Läs också: Mercedes sneglar på Tesla – här är nya infotainmentsystemet

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.