Nästa artikel
Mercedes udda grepp: Nästa E-klass redan gammal?
Nyheter

Mercedes udda grepp: Nästa E-klass redan gammal?

Publicerad 6 mars 2023
Mercedes fortsätter berätta om operativsystemet MB OS som är på gång. Men nästa generation E-klass får inte ta del av nya tekniken.

Mercedes har i flera år hintat om ett helt nytt operativsystem som ska ligga till grund för infotainmentsystemet i alla nya modeller. Det döps till MB OS.

I förra veckan kom lite mer information om operativsystemet där Mercedes alltså inte gör som exempelvis Volvo och Polestar, som baserar sitt system på teknik från Google. Mercedes utvecklar i stället ett eget operativsystem, men ”i nära samarbete” med Google och flera andra teknikföretag.

På så sätt hoppas Mercedes få det bästa av två världar: kartor, trafikinformation och annat hämtas från Google – men utan att behöva ge upp lika mycket data om bilägaren som om systemet var helt Googlebaserat.

Dagens Mercedes E-klass (bilden) ska ersättas av en ny generation.

Det nya systemet blir mittpunkten för bilens olika tjänster som exempelvis infotainment, klimatanläggning, självkörning, laddning och batteri.

– Målet är att ge en hel kundupplevelse som täcker alla bilkörningens delar. MB OS kommer vara helt uppgraderingsbart och hela tiden erbjuda förbättringar, säger koncernchefen Ola Källenius.

Det mest uppseendeväckande i pressmeddelandet om MB OS är att en ”föregångare” till systemet enligt Mercedes ska finnas i nästa generation E-klass. Men det är egentligen inte det nya MB OS-systemet, utan tredje generationen av dagens MBUX-system med stöd för appar från Googles mobiloperativsystem Android.

Redan när nästa E-klass lanseras, vilket förmodligen blir nästa år, kommer alltså systemet i bilen vara på väg ut och tanken är att ersätta det med MB OS i framtida modeller.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 6 mars 2023 Mercedes har väl varit…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.