Nästa artikel
Mercedes nya modell 300 kilo tyngre än föregångaren
Nyheter

Mercedes nya modell 300 kilo tyngre än föregångaren

Publicerad 14 december 2022
Den nya prestandaversionen av Mercedes C-klass väger nästan lika mycket som laddhybridversionen av Volvo XC60.

Den stora V8-motorn i prestandamodellen Mercedes-AMG C63 har bytts ut mot en betydligt mindre fyrcylindrig turbomotor – något som fått en hel del uppmärksamhet i bilvärlden.

För att kompensera har modellen även fått en elmotor på bakaxeln. Systemeffekten hamnar på 680 hästkrafter och modellen är därmed betydligt starkare än tidigare. Eftersom modellen även blivit en laddhybrid behövs ett batteri. Det är dock relativt litet: kapaciteten är bara 6,1 kWh och elräckvidden är ynkliga 1,3 mil.

Den nya drivlinan har gjort att tjänstevikten ökat rejält. Mercedes har nu släppt ytterligare specifikationer för AMG-versionen av C-klassen, och där står det klart att den väger nästan 2,2 ton. Tjänstevikten är därmed lika hög som för Polestar 2, laddhybridversionen av Volvo XC60 eller förra generationen av AMG-versionen av den betydligt större Mercedes S-klass.

Siffran sticker ut även jämfört med föregångaren. Viktökningen är nästan 320 kilo jämfört med V8-versionen.

Biltillverkarna brukar ofta berätta hur mycket lättare nya modellgenerationer blivit i förhållande till den utgående generationen, men det är alltså inget Mercedes kan göra med AMG-versionen av C-klass.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 17 december 2022 Hur kan modellen med 4-cyl…
  • 17 december 2022 Nja MC - skriver man "De är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.