Nästa artikel
Mercedes E-klass får ”superskärm” med Tiktok och Zoom
Nyheter

Mercedes E-klass får ”superskärm” med Tiktok och Zoom

Publicerad 23 februari 2023 (uppdaterad 23 februari 2023)
Mercedes ska försöka locka yngre köpare. Lösningen är en enorm pekskärm med mängder av appar – däribland Tiktok och Zoom.

Mercedes E-klass är en av märkets viktigaste och äldsta modellserier. Nästa år börjar en helt ny generation säljas, och nu har Mercedes avslöjat de första detaljerna om interiören och tekniken.

Det tyska märket verkar en gång för alla vilja slopa gubbstämpeln som enligt vissa har hängt med sedan länge. Det gör Mercedes med en ny ”superskärm” som blir tillval i nya E-klass.

Superskärmen kombinerar den stora infotainmentskärmen och en separat skärm framför passageraren. Men till skillnad från i elbilen Mercedes EQS, som har en ännu större ”hyperskärm”, är den digitala instrumentskärman framför föraren separat.

”Som om inte det vore nog får bilen en selfiekamera för att kunna ta bilder till sociala medier”

Skärmen framför passageraren kan visa film. På sikt ska filmen även kunna visas på den stora skärmen i mitten, men bara i länder där bilen tillåts bli självkörande på nivå 3.

Infotainmentsystemet har mängder av nya inbyggda appar som inte är tillåtna för den som använder Apple Carplay eller Android Auto. Till exempel finns en webbläsare för att surfa på nätet, videomötesappen Zoom och den Kinaägda sociala medie-appen Tiktok.

Som om inte det vore nog får bilen en selfiekamera för att kunna ta bilder till sociala medier. Det är något som även Lynk & Co har. Mercedes selfiekamera kan dessutom övervaka förarens ögonrörelser, och det finns särskilda förval för att spara inställningar till olika finesser. Till exempel nämns exemplet ”dejtkväll” där belysningen blir rosa ljudanläggningen spelar romantisk musik.

Vi Bilägares test från förra året visade att moderna bilar kan ha extremt distraherande pekskärmar. Mercedes hävdar att passagerarskärmen bara aktiveras när någon sitter i stolen, och då finns dessutom en särskild teknik som hindrar föraren från att se vad som visas på skärmen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 26 februari 2023 Jo kommer väl känns lika…
  • 24 februari 2023 Jag ser framtida annons på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.