Nästa artikel
Vi Bilägares test av pekskärmar blev en världsnyhet
Nyheter

Vi Bilägares test av pekskärmar blev en världsnyhet

Publicerad 28 augusti 2022
Fysiska knappar är nästan alltid bättre än pekskärmar, visar Vi Bilägares test som fått uppmärksamhet världen över.

Tidigare i sommar publicerade Vi Bilägare ett stort test av pekskärmen i nya bilmodeller. Det visade sig att det är betydligt enklare och säkrare att sköta finesserna i en gammal Volvo V70 med fysiska knappar än i många moderna bilar med avancerade pekskärmssystem.

Nyheten har fångats upp över hela världen, från bilsajter som amerikanska Car and Driver och tekniksajter till lokala nyhetstidningar i Australien, Mellanöstern och Indien. Artiklarna har även resulterat i tusentals kommentarer där många håller med om slutsatserna.

”Senaste nytt från avdelningen ’saker som redan är självklart’. Men det är ändå fantastiska nyheter att någon testat detta och fått fram siffrorna. Bra jobbat Vi Bilägare”, skriver en läsare.

”Nu håller vi andan – kan pekskärmsmörkret få ett slut?”, skriver en annan.

Just den här typen av test har inte gjorts tidigare. Bilarna kördes på avlyst flygfält i 110 km/tim. Testpanelen fick också bekanta sig med bilarna innan testet påbörjades.

Den bästa bilen kördes omkring 300 meter innan alla fyra uppgifter som föraren skulle utföra var avklarade. Den sämsta bilen behövde 1,4 kilometer, och där måste föraren också titta ned i en betydligt brantare vinkel för att se hela skärmen. Då är ögonen långt från vägen.

Vi Bilägares chefredaktör Niklas Carle tycker att skärmtiden i bilen borde regleras.

”Tanken med pekskärmar är nog bra, men inte i en bil. Koncentrationen ska användas åt körning”, skriver han.

Läs hela testet här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.