Nästa artikel
Mazda storsatsar på elbilar – men behåller avgasmotorerna
Nyheter

Mazda storsatsar på elbilar – men behåller avgasmotorerna

Publicerad 28 november 2022
Mazda ska komma ikapp konkurrenterna med en storsatsning på eldrift. Men några planer på att fasa ut förbränningsmotorerna finns inte.

Mazda har halkat efter konkurrenterna i omställningen till elbilar. Hittills har bara en elbilsmodell visats upp – MX-30 med en av marknadens kortaste räckviddssiffror. En anledning kan vara att Mazda inte ingår i någon större koncern som lättare kan ställa om till eldrift.

Nu uppger Mazda att märket ska investera 110 miljarder kronor i att lansera nya elbilsmodeller fram till 2030. En del av pengarna ska användas för att skapa samarbeten med andra företag om exempelvis batterier och elmotorer.

I samband med beskedet smygvisades också en ny sportbilsmodell som till viss del liknar nedlagda wankelmodellen RX-8. Om den blir verklighet återstår att se.

Men Mazda tänker inte helt släppa taget om förbränningsmotorerna, trots elbilssatsningen. Märket ska lansera ett nytt hybridsystem och har utvecklat nya sexcylindriga förbränningsmotorer, varav en är dieseldriven.

Enligt märkeschefen Akira Marumoto kommer mellan 60 och 75 procent av Mazdas försäljning bestå av förbränningsbilar även 2030.

– Vi skriver inte av förbränningsmotorbilarna. Vi måste svara på ett flexibelt sätt, säger han i en intervju med Automotive News.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 3 december 2022 T.ex Stellantis har ju…
  • 3 december 2022 MC Jag vet inte därav mitt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.