Nästa artikel
Mazda MX-30 pausas efter fel i typgodkännandet
Nyheter

Mazda MX-30 pausas efter fel i typgodkännandet

Publicerad 26 december 2022
En byråkratisk miss tvingar Mazda att sätta leveranserna av elbilen MX-30 på tillfällig paus.

Mazda har fått pausa leveranserna av elbilen MX-30. Anledningen är att vissa uppgifter i bilens så kallade typgodkännande inte stämmer.

Nya bilar måste ha ett helbilsgodkännande i ett av medlemsländerna för att få säljas inom EU. Certifikatet för Mazda MX-30 måste nu rättas till på grund av en felaktig uppgift om snabbladdningen efter att Mazda uppdaterat bilens mjukvara under våren 2022.

Uppdateringen höjer laddeffekten, men den uppgiften har inte tagits med i helbilsgodkännandet och därför måste leveranserna pausas tillfälligt.

– Vi gjorde en modelluppdatering tidigare i år där MX-30 bland annat fick trefas ombordladdare, och då missade vi tyvärr att uppdatera några av uppgifterna i det europeiska typgodkännandet. Så det är egentligen inget fel på bilarna, men i avvaktan på uppdaterad typgodkänning måste vi tyvärr pausa registreringen, säger Johan Lagerström, informationschef på Mazda i Sverige.

De bilar som redan levererats omfattas inte. Enligt Johan Lagerström är det oklart när ärendet blir klart hos myndigheterna.

 

– Det rör sig om cirka 300 bilar för den svenska marknaden, och Mazda Sverige kommer ersätta eveventuell förlust av klimatbonus om så blir fallet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (52)

  • 2023-01-09 22:09 Ska bli intressant!
  • 2023-01-09 21:54 Nu står det på Mazdas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.