Nästa artikel
Mazda 2 i ny generation – en kopia av Toyota Yaris
Nyheter

Mazda 2 i ny generation – en kopia av Toyota Yaris

Publicerad 6 december 2021
Toyota ska börja sälja småbilen Yaris under nytt namn, nämligen Mazda 2. Den får även ta del av hybridtekniken.

Toyota har redan ”lånat ut” Corolla och RAV4 med hybriddrivlina till Suzuki. Då bytte modellerna namn till Swace och Across. Nu ska även småbilen Toyota Yaris säljas under ett annat märke, men den här gången hos Mazda.

Under våren 2022 ska Toyota Yaris börja säljas i Europa som Mazda 2. Den nuvarande Mazda 2 ska fortsätta säljas parallellt under en period i vissa länder.

Mazda har hittills fokuserat mer på bensinbilar med mildhybridteknik samt den udda elbilsmodellen MX-30 än på fullhybrider som Toyota. Men med ”nya” Mazda 2, som alltså är en Yaris med annat märke, får även Mazda tillgång till en fullhybrid som kan köras längre sträckor på el vilket ska sänka märkets snittutsläpp.

Vid sidan av själva modellen lånar Mazda även Toyotas kontroversiella formulering med att hybridbilen är ”självladdande”. Mazda 2 får precis som Toyota Yaris en 1,5-liters trecylindrig bensinmotor samt en elmotor på totalt 116 hk. Förbrukningen vid blandad körning ska ligga på 3,8–4 l/100 km.

Modellerna är exakta kopior av varandra – det enda som verkar skilja är modellemblemen. Toyotas typsnitt är kvar i infotainmentsystemet och även Toyotas egen hybridlogotyp är kvar på bakluckan.

Toyota Yaris har rullat som långtestbil hos Vi Bilägare i snart ett år. Du kan läsa alla uppdateringar här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 7 december 2021 Mitsubishi kommer med en…
  • 7 december 2021 Japanerna har problem. Mazda…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.