Nästa artikel
Lotus presenterar den sportiga elbilen Evija
Nyheter

Lotus presenterar den sportiga elbilen Evija

Publicerad 17 juli 2019 (uppdaterad 17 juli 2019)
Med fyra elmotorer och en styrka på 2000 hästkrafter beskriver Lotus sin nya bil som Storbritanniens första elektriska ”superbil”.
Den helt elektrifierade bilen Lotus Evija (uttalas E-vi-ya) är det brittiska bilmärkets första elbil. Men det är inte allt som sticker ut med den nya bilen.

Evija är utrustad med hela fyra elmotorer, placerade för att driva varsitt hjul. Något som ska ge fina egenskaper i form av bland annat vridmomentsfördelning.Varje elmotor leverera 500 hästkrafter vilket sammanlagt alltså rör sig om 2 000 hästkrafter. Maximalt vridmoment är 1 700 newtonmeter.
 
0-100 km/h ska gå på under på under tre sekunder och 0-300 km/h på under nio sekunder. Toppfarten överstiger 320 km/h. Målet är att göra Evija till världens kraftfullaste produktionsbil.

Räckvidden beräknas vara 40 mil. Elmotorerna hämtar kraft från ett batteripack bestående av litiumjonceller med en maximal kapacitet på 70 kWh.
Batteriet ska vara förberett för att kunna ta emot laddeffekter på 800 kilowatt, vilket i dagsläget inte är möjligt. Enligt Lotus ska det då bara ta nio minuter att ladda ett tomt batteri till max. Vad som dock är möjligt är att ladda bilen med en 350 kW-snabbladdare. Det ska då ta 18 minuter att ladda batteriet från 0 till 100 procent.

Vikten ligger på 1 680 kilo vilket är tungt för en Lotus men ganska lätt för en elbil. På längden mäter bilen 445,9 cm och på bredden är den 200 cm. Både chassit och karossen är helt i kolfiber.  
 
Nästa år kommer man bygga 130 enheter av bilen som förväntas kosta mellan 17,5 och 23,4 miljoner kronor plus skatt och andra avgifter. Om du har lite pengar liggande på banken redan nu kan du förbeställa en Evija för en handpenning på 2,9 miljoner.

Diskutera: Vad tycker du om Lotus Evija?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.