Nästa artikel
Lotus bygger ny suv – med Volvos SPA-plattform
Nyheter

Lotus bygger ny suv – med Volvos SPA-plattform

Publicerad 5 oktober 2020
Tack vare läckta patentbilder får vi en ganska bra bild av hur Lotus kommande suv-konkurrent till bland andra Lamborghini Urus och Porsche Cayenne Coupé kommer se ut.
Tekniken som ligger till grund för Volvo XC90 ska snart hamna i en sportig suv från Lotus.

Brittiska sportbilstillverkaren Lotus är ett av få bilmärken som hittills stått emot trenden att bygga en suv. Men inte länge till.

Lotus ska ge sig in i det lukrativa suv-segmentet med en ny modell som ska lanseras under slutet av året, enligt nya uppgifter som Autoblog skriver om. Tanken med modellen är att ge viktiga intäkter för att kunna fortsätta bygga sportbilar.

Lotus nya suv går under arbetsnamnet Lambda och ska byggas i Kina. Men det intressanta är att den får plattformsteknik från Volvo, eftersom både Volvo och Lotus är en del av Geelykoncernen.

Volvos så kallade SPA-plattform, som debuterade med suven XC90, ska ligga till grund för Lotus nya suv. Fördelen är att den är mycket flexibel och kan anpassas för olika bilstorlekar och drivlinor – till exempel hybridteknik eller eldrift. En eldriven version av suven ska presenteras senare.

SPA-plattformen togs dock inte fram för att ligga till grund för särskilt sportiga bilmodeller, men Lotus ingenjörer kan säkert ha en del kreativa lösningar för att få suven att upplevas som sportig eftersom Porsche Cayenne uppges vara den tuffaste konkurrenten.

Plattformen har heller inte något bra stöd för sex- eller åttacylindriga motorer, men det lär heller inte bli aktuellt eftersom Lotus hellre verkar använda hybridteknik än stora förbränningsmotorer för att öka effekten.

Den nya suven ska byggas i kinesiska Wuhan mot slutet av 2020. 

Läs också: Lotus nya plan: Nu är det eldrift som gäller

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-05 08:48
saabnisse

Ännu en maskerad kines!
Jag undrar hur länge det kan fortgå innan det blir för dyrt med biltillverkning i Kina och vad händer då?
Kommer den nya masstillverkningen att ske i någon låglönestat i Afrika?

#2 • Uppdaterat: 2020-10-05 18:05
Carl Trefalt

En Volvo Lotus.

#3 • Uppdaterat: 2020-10-06 10:32
Panopticon

Ytterligare en låtsas-terrängbil som låtsas vara en sportbil. Jag undrar ju vad det är för idioter som köper såna...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.