Nästa artikel
Locket på från klimatministern efter bonusbeskedet
Nyheter

Locket på från klimatministern efter bonusbeskedet

Publicerad 9 november 2022 (uppdaterad 9 november 2022)
Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari har ännu inte kommenterat att elbilsbonusen försvinner med en dags varsel.

Beskedet att ta bort bonusen för bilköpare som slår till på en elbil eller laddhybrid med bara en dags varsel kom som en överraskning, enligt branschorganisationen Mobility Sweden.

– Vi är mäkta förvånade över det här beslutet, sa kommunikationschefen Emmi Antonsson under måndagen till Dagens Industri.

Vi Bilägare har sökt Niki Westerberg som är pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som lovat att återkomma under tisdagen. Än så länge finns dock ingen officiell kommentar från ministern som alltså lägger locket på.

Niki Westerberg bekräftar dock för TT att malus-delen av bonus-malus-systemet – alltså den förhöjda fordonsskatten för bilar med högre utsläpp – blir kvar. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) försvarade beskedet att slopa elbilsbonusen på en presskonferens.

– Det här systemet är enormt kostsamt. Tidigare regeringar har alltid skjutit till mer pengar. Subventionen kostar sju miljarder kronor i år när vi nu vet att elbilsförsäljningen går bra, sa hon under tisdagens presskonferens.

Hon erkänner att bonusen har fungerat, trots att högerpartierna tidigare kritiserat den.

– Incitamenten har fungerat. Då är det fullt rimligt att kapa den här subventionen. Sverige har ett svårt läge och vi måste prioritera det som är viktigt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 9 november 2022 Även om jag i sak håller med…
  • 9 november 2022 Det är helt galet att ta…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.