Nästa artikel
Lista: Bilarna som är billigast och dyrast att försäkra
Nyheter

Lista: Bilarna som är billigast och dyrast att försäkra

Publicerad 12 februari 2021 (uppdaterad 15 februari 2021)
Det är stora skillnader i hur dyr försäkringen är mellan Sveriges vanligaste bilmärken, visar en ny genomgång.

Bilförsäkringen kan skilja sig åt rejält mellan olika bolag – det har många bilägare fått känna av. Samma bil kan vara flera tusenlappar billigare eller dyrare per år att försäkra hos olika försäkringsbolag.

I en granskning Vi Bilägare gjorde tidigare i år visade det sig att Suzuki, Hyundai och Toyota är överlägset billigast att försäkra medan Tesla, Land Rover och Alfa Romeo sticker ut med höga premier.

Hur hög premien är bestäms av en mängd olika faktorer, bland annat förarens ålder och ort, bilens effekt och beräknade reparationskostnad samt hur många verkstäder som kan reparera bilen om något händer.

Nu har jämförelsesajten Insplanet tagit fram statistik för hur hög försäkringspremien är i genomsnitt för olika län och bilmärken.

Inte helt oväntat är försäkringspremien högst i storstäderna

Fiat har en överraskande hög snittpremie för försäkringen.

Inte helt oväntat visar det sig att försäkringspremien är högst i storstadsregionerna. Det är tätbefolkade områden där risken för stöld eller skadegörelse är större. Västerbotten, Gotland och Kalmar har några av landets lägsta premier.

Bland olika bilmärken visar sig Renault, Suzuki och Skoda vara billigast att försäkra med en snittpremie på under 3 300 kr. Överlägset dyrast är BMW med en snittpremie på nästan 6 000 kr.

Tesla är inte med i märkesjämförelsen. Överraskande är att Fiat har en relativt hög snittpremie på 4 228 kr.

Det är dock viktigt att komma ihåg att granskningens siffror kan ”bero på varandra”. Att försäkringspremien för BMW är så dyr kan till exempel bero på att många av dem är registrerade på företag med säte i Stockholm, där premien är högre.

Läs också: 163 bilar granskade: Så sparar du tusenlappar på försäkringenÄmnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.