Bild
Nästa artikel
Guide: Så hittar du bästa priset på bilförsäkringen – spara tusenlappar

Guide: Så hittar du bästa priset på bilförsäkringen – spara tusenlappar

Reportage

Det finns många tusenlappar att spara på bilförsäkringen genom att jämföra försäkringbolagens premier. Vi har granskat priserna hos åtta bolag och jämfört vad det kostar att försäkra 40 vanliga bilmodeller.

Hur mycket försäkringen till din bil kostar beror på flera faktorer: vem du är, var du bor, hur mycket du kör, vilket försäkringsbolag du väljer samt inte minst vilken bil du har.

De senare faktorerna avgör om du behöver betala 14 201 kr eller kommer undan med 3 372 kr i årskostnad för helförsäkring. Det beror på om du kör BMW X3 eller Kia Picanto, exemplen som är dyrast respektive billigast att försäkra i vår undersökning.

Vi har jämfört försäkringspremierna hos åtta försäkringsbolag för 49 bilmodeller från 2012–2013.

För Sveriges vanligaste bil, Volvo V70, skiljer det 4 247 kr mellan det dyraste och det billigaste försäkringsbolaget. Ännu mer – 6 433 kr – skiljer det på BMW X3.

Stöldbegärlig BMW

Överlag är BMW dyra att försäkra. Det beror bland annat på att märket varit överrepresenterat i reservdelsstölder, som krockkuddar och multimediasystem.

Även risken för stöld av hela bilen har varit högre än hos flera andra märken. Tidigare har också BMW-förare visat sig mer riskbenägna än förare av andra bilmärken, något som givit höga försäkringspremier.

Men även BMW-förare kan spara pengar på att byta försäkringsbolag. För en BMW 520 skiljer det 5 000 kr mellan de olika bolagen, för en BMW 320 är skillnaden nästan 6 000 kr.

"Flera bilmodeller kan vara dubbelt så dyra att försäkra i fel bolag".

Suv dyrare än kombi

Suvar kan vara dyrare att försäkra än en kombibil. Hos Folksam är Audi Q5 drygt 2 000 kr dyrare att försäkra än en Audi A6. En VW Tiguan är nästan 2 000 kr dyrare att försäkra än en Passat.

– Generellt kan man säga att klassningen av bilar baseras bland annat på nypris/marknadsvärde samt reparations- och reservdelskostnader. Även bilens konstruktion, vikt och effekt påverkar klassningen som sedan ligger till grund för försäkringspremien. I de här jämförelserna är suv-modellerna Q5 och Tiguan lite dyrare i inköp och reparationskostnader än A6 och Passat, säger Kajsa Moström, presschef hos Folksam.

Flera bilmodeller kan vara dubbelt så dyra att försäkra i ”fel” bolag jämfört med ett billigare. Det gäller Ford Mondeo, Mitsubishi Outlander, Nissan Qashqai, Opel Astra, Peugeot 308, Skoda Octavia och Yeti, Toyota Avensis och RAV4, VW Golf och Passat samt Volvo V40 och V60.

– Bilförsäkringsmarknaden är lukrativ och många aktörer vill vara med. Vi ser att det förekommer lockpriser till nya kunder. Premiesättningen är i princip fri och alla bolag har olika sätt att beräkna sin risk på. Det är ett bevis på att det råder konkurrens, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, och fortsätter:

– Varför bolagens riskbedömningar är olika är svårt att säga, eftersom de inte går ut med exakt hur de beräknar premierna. Det kan till exempel vara så att ett bolag tycker att storstadskunder innebär en för stor risk och därför sätter de en extra hög premie. Andra försäkringsbolag vill helst försäkra de som bor i villa och sätter därför en lägre premie för de kunderna.

Trygg-Hansa dyrast

Överlag är Svedea billigast och Trygg-Hansa dyrast, i alla fall i den här undersökningen. Aktsam ingår i samma koncern som Trygg-Hansa, men villkor och premier skiljer sig åt.

– I Trygg-Hansas och Aktsams fall finns det skillnader både i omfattning och i självrisker. Exempelvis saknar Aktsam momenten Drulle, Krishjälp och Hämtservice. Trygg-Hansa har även längre miltal för motor och elektronik i maskinskadeförsäkringen. Det är två olika bolag med olika slags tariffsystem där man gör olika bedömningar av risker som ligger till grund för prisberäkningen av premien, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

"Varning för att skriva bilen på mormor."

Kolla upp villkoren

Inte bara priset skiljer mellan försäkringsbolagen, det gör även innehållet. Därför är det viktigt att noga jämföra vad som ingår i försäkringen hos de olika bolagen.

Hos vissa bolag är det ingen självrisk vid skadegörelse och 1 000 kr i självrisk för djurkollisioner. Villkoren för maskinskadeförsäkring skiljer sig också åt.

Dyrast att ersätta är personskador. Det kan handla om människor som blir allvarligt skadade i en olycka så att de inte kan arbeta. Då täcker försäkringen det som skulle ha varit arbetsinkomst.

Därför är också försäkringen mycket högre för förare i 20-årsåldern. Om en ung bilförare får invaliditetsskador kostar det mycket mer än om en förare i 75-årsåldern får det. Samma sak gäller för höginkomsttagare, de är dyrare att ersätta för försäkringsbolagen än låginkomsttagare.

Oberoende råd

Konsumenternas försäkringsbyrå är en organisation som ger oberoende vägledning kring försäkringar.

– Vi får årligen cirka 2 000 frågor från fordonsägare. Några vill ha information om försäkringar och hjälp inför att man ska teckna försäkring. Många har klagomål framför allt på skadereglering. Konsumenterna uppskattar när vi som är oberoende förklarar beslut och ibland reder ut missförstånd. Vi kan också hjälpa till med information om vart man ska vända sig för att begära omprövning, säger Helen Bernerfalk.

Vilka råd kan ni ge till bilägare?

– Tänk efter vilka behov du har. Vill du betala för den extra trygghet som vagnskadeförsäkringen ger även om din bil är äldre? Skadas bilen genom en olyckshändelse, till exempel av ett träd som fälls i en storm, måste du ha vagnskadeförsäkring för att få ersättning. Det är viktigt att teckna vagnskadeförsäkring när den treåriga vagnskadegarantin tar slut.

Är du beroende av bil så är det bra med hyrbilstilägg, påpekar hon också.

– Det gäller att känna till att försäkringsvillkoren anger att försäkringen inte gäller för skador på bilen om försäkringstagaren inte är verklig ägare och huvudsaklig brukare av bilen. Varning alltså för att skriva bilen på mormor, säger Helen Bernerfalk.

Hur skyddad är man egentligen i en helförsäkring?

– Helförsäkringen ersätter bilens marknadsvärde, alltså vad motsvarande bil kostar i allmän handel. I och med det bör du få hela bilens värde ersatt. Är det en nyare bil (max ett till två år) får du hos de flesta bolag nyvärdesersättning. Då får du en ny bil.

Premierna i vår undersökning är beräknade på en 47-årig man bosatt i Nyköping. I regel är försäkringen högre för yngre personer och lägre för äldre. Generellt är också försäkringen billigare i småstäder och dyrare i storstadsregioner.

Vi har också räknat på att ingen förare under 25 år kör bilen. I annat fall blir försäkringen dyrare, något att tänka på för den som har barn i körkortsålder som ibland lånar bilen.

Läs också: 108 bilar granskade: Så sparar du tusenlappar på försäkringen

Guide: Så hittar du bästa priset på bilförsäkringen – spara tusenlappar
Taggar: Reportage

Hur mycket försäkringen till din bil kostar beror på flera faktorer: vem du är, var du bor, hur mycket du kör, vilket försäkringsbolag du väljer samt inte minst vilken bil du har.

De senare faktorerna avgör om du behöver betala 14 201 kr eller kommer undan med 3 372 kr i årskostnad för helförsäkring. Det beror på om du kör BMW X3 eller Kia Picanto, exemplen som är dyrast respektive billigast att försäkra i vår undersökning.

Vi har jämfört försäkringspremierna hos åtta försäkringsbolag för 49 bilmodeller från 2012–2013.

För Sveriges vanligaste bil, Volvo V70, skiljer det 4 247 kr mellan det dyraste och det billigaste

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Försäkringsbolagen med högst betyg

Det här är försäkringstagarnas betyg, skala 1–5, på hur bra försäkringsbolagen är på bilförsäkringar. Försäkringarna med mer innehåll (stor) får högre betyg.

Trygg-Hansa, stor: 4,6
Folksam, stor: 4,5
If, stor: 4,5
Moderna, large: 4,2
Länsförsäkringar: 4,1
Svedea: 4,0
Gjensidige: 3,9
Trygg-Hansa: 3,9
Folksam: 3,8
If: 3,8
Moderna: 3,7
Aktsam: 3,6

Källa: Konsumenternas.se

Så hög är självrisken

Vilken självrisk gäller vid vagnskada?

Aktsam/Trygg-Hansa: 3 000 kr
Folksam: 3 000 kr
Gjensidige: i u
If: 2 500 kr (3 000 kr för Volvo, Renault, Peugeot, Toyota, Hyundai, Mitsubishi, Citroën och Mazda)
Länsförsäkringar: 3 000 kr
Moderna: 3 500 kr
Svedea: 3 500 kr

Kommentarer

#1
2019-11-14 12:34

Ja jag har halverat försäkringskostnaden på dom sista tre nya bilarna genom att kolla och välja rätt försäkringsbolag.

En eventuell skälvrisk betalar sig snabbt på ett par år genom mellanskillnaden i pris.

Fattar inte dom som inte kollar upp.

#2
2019-11-16 22:36

Med tanke på Sveriges vanligaste bil, Volvo V70, borde Volvia varit med i jämförelsen. Även om Volvia har kopplingar till If så är min erfarenhet att det skiljer en hel del i premien mellan dessa bolag.

#3
2020-12-01 23:52

Kört LF i över 10 år nu, känns stabila och ingen andra har kunnat utmana priset. Jag känner också att det inte blivit tjafs när en olycka händer, hela processen är enkel och smidig. Jag hade TryggHansa när jag körde motorcykel förr i tiden, men de var inte roligt alls att ha med att göra när olyckan var ett faktum. TryggHansa körde ganska tufft och ville hela tiden undervärdera fordonet och de var väldigt jobbiga att ha med att göra. När olycka sker, för det gör det förr eller senare vill man inte som bra kund ha en massa tjafs och bli misstänk för att hålla sin del i avtalet. Dock råder jag alla att läsa det "finstilta" och verkligen kontrollera villkoren och vad försäkringen innehåller, det är först då man kan jämföra försäkringarna på rätt sätt. En del vill ha högre självrisk men lägre premie, andra tvärtom. Själv föredrar jag lågt pris och högre självrisk när jag själv är vållande till skador, det funkar bäst när man är skötsam :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.