Nästa artikel
Premiär för Lexus LBX: Här är nya kompaktsuven
Nyheter

Premiär för Lexus LBX: Här är nya kompaktsuven

Publicerad 8 juni 2023
Lexus visar upp en ny kompaktsuv med hybriddrift. Den ska fokusera på komfort och design.

Vid sidan av elbilen Lexus RZ och hybridsuven NX kommer nu ytterligare en ny modell från Lexus. Den här gången handlar det om kompaktsuven Lexus LBX som ska utmana bland andra Volvo EX30 om köparna.

Till skillnad från Volvo EX30 är dock Lexus LBX ingen elbil utan en vanlig hybridmodell med bensinmotor.

Bokstäverna står för ”Lexus Breakthrough Crossover”, och enligt Lexus är det designen och körupplevelsen som ska vara motsvara själva genombrottet i klassen. Bilen ska också vara tyst och bekväm tack vare en särskild balanseringsaxel i motorn samt dämpande material i dörrar, lister och tak.

Fronten har ett lite annorlunda utseende jämfört med övriga Lexusmodeller och den vanliga ”spindelgrillen”, som den kallas, har tonats ned. Storleksmässigt hamnar Lexus LBX i samma klass som Hyundai Kona och Opel Mokka.

Lexus LBX bygger på en anpassad version av Toyotas GA-B-plattform – samma som exempelvis Toyota Yaris Cross. Under skalet finns koncernens hybridsystem med en 1,5-liters trecylindrig bensinmotor. Systemet har 136 hk, 185 Nm och fyrhjulsdrift som tillval. Dessutom har LBX ett nickelmetallhydridbatteri som ska ge mer effekt och längre elräckvidd än i tidigare Lexushybrider.

Lexus LBX börjar byggas sent 2023 och priserna är ännu inte klara.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 9 juni 2023 Ja, jag reagerade också på…
  • 9 juni 2023 Jag måste ju ge en eloge…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.