Bild
Nästa artikel
Nyheter

Lexus i kvalitetstoppen – flera elbilar får bakläxa

Publicerad 2021-11-22 07:15
Japanska märken är återigen bäst på driftsäkerhet när ägarna sätter betyg på sina bilar. Flera elbilsmodeller får bakläxa – men inte för drivlinan.

Japanska märken hamnar ofta i topp när bilägarna får tycka till om hur problemfria bilarna är. Så blir det även i amerikanska Consumer Reports senaste undersökning.

Lexus, Mazda och Toyota tar de tre översta placeringarna när bilägarna betygsätter driftsäkerheten. Åtta av tio märken i topp är japanska.

Flera elbilar får relativt låga betyg och upplevs som struliga av ägarna. Men det beror enligt Consumer Reports inte på att de är eldrivna, vilket snarare bör höja driftsäkerheten eftersom drivlinan innehåller betydligt färre komponenter än en bil med förbränningsmotor.

Istället är det komplicerad elektronik som ställer till problem för elbilsägarna. Flera elbilar bygger på ny teknik som inte alltid hunnit testats ordentligt innan lansering.

Tesla som märke får dåligt betyg av ägarna. Model 3 är däremot genomsnittlig.

Tesla som märke ligger näst längst ned i undersökningen men Model 3 räknas som medelmåttig. Model Y-ägarna klagar på problem med lacken och karosspassningen. Model X- och Model S-ägarna klagar även på klimatanläggningen och olika elfel.

Volvo hamnar en bit ned på listan under snittbilen. Volvos betyg är visserligen högre än för Volkswagen och Mercedes, men lägre än för BMW och Audi.

Consumer Reports hämtar in synpunkter från 300 000 amerikanska bilägare för att bygga undersökningen.


Kommentarer till artikeln (19)

  • 2021-11-23 23:55 saabnisse skrev: Hur kunde…
  • 2021-11-23 23:43 AL menar nog att det bor en …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.