Nästa artikel
Leasingbolag struntar i sina egna regler: ”Allvarligt”
Nyheter

Leasingbolag struntar i sina egna regler: ”Allvarligt”

Publicerad 11 maj 2023 (uppdaterad 11 maj 2023)
Om månadsavgiften för privatleasingen höjs utan förvarning kan det bryta mot leasingbolagens egna riktlinjer. ”Så här får det inte gå till”, säger Carl-Erik Stjernvall på M Sverige.

För drygt fem år sedan riktade Konsumentverket hård kritik mot ett antal privatleasingföretag. Då tog flera av dem fram egna och frivilliga regler som de skulle hålla sig till.

Men enligt en genomgång som M Sverige gjort struntar flera av bolagen i sina egna regler, som samlas i dokumentet God sed i finansbolag.

Ett tydligt exempel är att höjningar av avgiften ska meddelas till leasingtagaren i förväg. Så är inte alltid fallet – höjningen kan komma som en överraskning på räkningen.

– Konsumentverket måste ryta ifrån, så här får det inte gå till. Konsumenter som drabbats måste få ersättning för de utgifter man haft men som leasingbolagen fakturerat på grunder som strider mot den branschpraxis som Finansbolagens Förening beskrivit som god sed, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige.

”Konsumentverket måste ryta ifrån, så här får det inte gå till”

Det är Finansbolagens Förening som tagit fram riktlinjerna. Föreningens vd Lars Zacharoff säger till M Sverige att medlemsföretagen som utgångspunkt ska följa rekommendationerna, men det finns inget straff för bolag som struntar i dem. Konsumenter som är missnöjda hänvisas till Allmänna reklamationsnämnden.

– Vi kan konstatera att vissa banker inte lever upp till den branschpraxis som finansbranschen själv tagit fram, vilket är allvarligt, säger Gustaf Danielsson som är jurist på Konsumentverket.

Privatleasing har vuxit enormt i popularitet de senaste åren, men när räntorna stigit har intresset svalnat. Många som har ett leasingavtal har märkt hur månadskostnaden stigit på sistone och antalet leasingavtal som överlåts i andra hand har ökat.

Vi Bilägare har nyligen skrivit om ett fenomen där leasingtagaren tvingas skriva under ytterligare ett avtal för att bilen ska lämnas ut, med högre månadsavgift.

Så här kan det se ut när avgiftshöjningen kommuniceras på fakturan och inte i förväg. Foto: M Sverige

Så säger riktlinjerna

Om månadsavgiften för ett privatleasingavtal höjs (eller sänks) ska det kommuniceras så här, enligt riktlinjerna God sed i finansbolag som branschen tagit fram och åtagit sig att följa.

”Om leasingavgifterna ändras kräver god sed att leasegivaren underrättar leasetagaren därom på sådant sätt att denne kan kontrollera att ändringen stämmer överens med avtalet. Underrättelsen ska innehålla upplysning om grunden för ändringen och lämnas innan den börjar gälla.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.