Bild
Nästa artikel
Läs Antonovs brev till Olofsson

Läs Antonovs brev till Olofsson

Nyheter

Vladimir Antonov skriver till näringsminister Maud Olofsson och vädjar om hjälp för att lösa Saabkrisen. Läs hela brevet här.

I brevet uppger den ryske affärsmannen att han tror att Olofsson är personen som kan ge politiskt stöd åt Saab. Han skriver vidare att Saab befinner sig i ett känsligt läge och att han har god insikt i processen via sin vän Victor Muller.

Antonov skriver också att Saab har en ljus framtid till mötes, men att man tappat kontrollen över viktiga beslut, beslut som kan bestämma företagets öde. Han tänker framför allt på ägarfrågan som fastnat hos Europeiska investeringsbanken.

Brevet avslutas med en fråga till Maud Olofsson: vad kan du göra för att säkerställa att Saab får en rättvis behandling?

Här följer brevet på originalspråk:

"Dear Mrs Olfosson,

It has come to my attention that you plan to leave your role as Centre Party Leader, and that this may also entail you stepping down from your duties as Minster of Enterprise and Energy. While I am not privy to the reasons behind this decision, I fully understand the demanding nature of the Party Leader role, particularly considering the number of years that you have served.

As you are well aware, especially following our meeting in May, I am personally deeply interested in and am concerned about what is happening to Saab.
It is not a secret that I have a certain amount of insight into the process – Victor Muller is a close friend of mine. In light of this I am somewhat anxious about your resignation: Saab is in a very vulnerable position at the moment.Despite having interested new partners, a good order backlog and a new model programme in the making, the company could still suffer irreparable harm due to shortterm iquidity problems that undermine its relationships with suppliers and others. You have followed and supported Saab for several years, and I believe that you are the person guaranteeing that Saab receives the political and moral support it needs to ride out the storm.

Saab is currently in an odd position: it sees a bright future on the horizon, while simultaneously the company's entire existence rides on decisions over which it has no control. I'm thinking primarily of the promised EIB loans, the inquiries to accurately assesss Saab's prospects. Naturally, my thoughts are also with the thousands of employees who vacillate between hope and dispair on a daily basis.

My final question is therefore: How and to what extent could you helt to ensure that Saab quickly and effectively receives fair treatment and the degree of attention that i now requires? I see it as a challenge that someone else will attempt to take over your duties in the autumn – if it is not already too late by then.

Yours faithfully
Vladimir Antonov
Conversgroup Holding UK Ltd”

Diskutera: Vad kan Maud Olofsson göra för att hjälpa Saab?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-06-30 14:37

"Vad kan Maud Olofsson göra för att hjälpa Saab?"

Vadförslag? Hon kan köpa sig en SAAB, ifall hon nu vill ha en SAAB. Precis som vem som helst. Att SAAB säljer SAAB:ar och därmed överlever är enbart SAAB:s ansvar, ingen annans. SAAB "receives fair treatment" av staten precis som alla andra bolag, det finns ingen särlagstiftning för SAAB.

Antonovs idévärld verkar fortfarande ha en anstrykning av utspädd sovjetisk kulör (d.v.s. den verkar vara nutida svensk socialdemokratisk-korporativistiskt korrupt). Kanske vet han att spelet är över, och det är dags att hitta en extern syndabock i form av den svenska regeringen, som "inte gjorde något".

#2
2011-06-30 17:52

Jag är väl ingen expert på det högre spelet i kulisserna, men att förhala alla beslut till dess både Saab och underleverantörer gått i KK verkar ganska ovettigt. Är själv ingen Saabfreak, men ett inarbetat märke som Saab kostar stora pengar om man startar från inget. Det har väl varit ärligare att redan från början räkna ut sammhälskostnaden för en nedläggning och jämföra med att låta en entusiast med stora pengar gå in och få fart på hjulen innan svältdöden. Ursprungligen togs ställning till ett konsortium runt en annan sportbilsman som inte heller togs på allvar. I ljuset av dagens dimridåer i kulisserna kanske ett väl så bärkraftigt alternativ, men för sent nu det också. Vad är sant och vad är bra nyheter?

#3
2011-06-30 17:56

Vad kan Maud Olofsson göra för att stötta Saab?

Till att börja med läsa på så att hon inte kommer med obefogad kritik och felaktiga påståenden som ytterligare försämrar Saabs ryckte som biltillverkare, vilket hon gjorde i början (det har varit tyst med den typen av uttalanden ett bra tag nu vilket alla vi som gillar Saab uppskattar).

Som näringsminister är det en del i Maud Olofssons uppdrag att verkar för Svensk industri också i utlandet. Med tanke på det har hon visat en väldigt negativ attityd till Saab och alltså kommit med en del direkt felaktiga påståenden om Saabs bilar.

Att själv köra en Ford Flexifuel kombi och undvika Saab 9-3/Volvo V50 med motiveringen att de är för stora t.ex. (dessa tre bilar väger snudd på på kilot lika mycket och Volvon hade till och med länge samma motor som Forden).

Att stämpla en biltillverkare som har några av världens säkraste bilar och några av världens mest bränsleeffektiva miljöbilar (Saabs etanolmodeller) som primitiv industri tillhörande det förgångna förekommer inom miljörörelsen, men även om man är ledare för ett åtminstone grönstrimmit parti bör man undvika dylikt som näringsminister.

Sedan vet jag inte vad som händer bakom kuliserna, men staten gick in och betalade Volvos decemberlöner 2008, men när Saab behöver hjälp nu verkar det vara kalla handen. Det höjer inte förtroendet för alliansregeringen i fordonsfrågor direkt.

Att göra sitt bästa för att påpeka det positiva som finns att säga om Saab skulle nog faktiskt vara på sin plats med tanke på vad jag skrev om rollen som näringsminister (utan att förfalla till rena lögner förstås!),

#4
2011-07-01 14:13

Jag tror att det hon påpekade när det gäller Saab, att dess bilar helt enkelt är för stora för att nå stora kundkretsar. Inresset för bilar i Golf s och Astras storlek och mindre blir allt större i Europa, där nämda bilar ökat ca 10% från en redan stor andel.
Så länge Saab envisas med att tillverka endast de modeller de redan har, tror jag inte att Saab någonsin kommer att gå med vinst. Att utveckla nya modeller kostar mycket. Var ska Saab ta pengar till denna utveckling från, när de inte klarar vardagsutgifterna?

#5
2011-07-01 15:26

Helt riktigt att bilarna är för stora för europa, i alla fall nya 9-5. Man ska väl dock i ärlighetens namn komma ihåg att den utvecklades för den amerikanska marknaden. Den passar dessutom utmärkt på den kinesiska marknaden (förutom att de ville ha lite mera krom på den), vilket ju gör att om man får ordning på kinasamarbetet kan sälja rätt bra där borta. Den marknaden är ju som bekant inte liten.

#6
2011-07-01 16:30

Jag tror som amoC att just 9-5 är alldeles utmärkt för Kina och USA.
Jag tror också att det finns många även i Europa som vill ha något annorlunda i stället för den mängd dussinbilar som grannarna åker omkring i.
Nya 9-3 blir kanske en bil som passar flera här i Sverige och säkert även i övriga Europa, men att ge sig in i getingboet bland Golf &Co tror jag skulle bli väldigt svårt.
Saab skulle inte inom överskådlig tid kunna få en sådan produktionskapacitet att de skulle kunna konkurrera om de inte fick fram något alldeles speciellt.
Jag tror att Saab skulle behöva hjälp av den typ av motorsportengagemang man hade på 1960-1970-talen, men till detta går det åt mycket pengar och det har man ju inte.
Nu gäller det att få igång produktionen snabbt innan märket endast finns kvar som en längtan hos de Saabtrogna.

#7
Ernst P
2011-07-02 20:14

Vad har Maud med ett företag att göra som dessutom alltid gått i förlust? Saab är kört och kan inte bli bättre om man ska tro på oberoende experter.

Skärpning Antonov!

#8
2011-07-03 04:40

Re. Ernst P
"Vad har Maud med ett företag att göra som dessutom alltid gått i förlust? Saab är kört och kan inte bli bättre om man ska tro på oberoende experter"

Jag sätter 10 000:- på att Saab inte alltid, gått med förlust! Sätter du emot? (Alltså fr.o.m. 1947-2011)

Så kan jag bättra på kassan, under rasten på mitt nattskift! :)

#9
2011-07-03 17:53

Det verkar som att regeringen aldrig riktigt velat ta tag i Saab-affären, utan helst låtsats som att det regnar med hänvisning till privat företagsamhet och marknadskrafterna - som om den fria konkurrensen verkligen existerade.
Jag betvivlar för övrigt att en bil i nya 9-5:s storlek varit något önskemål från Saabs sida, även om den säkert har en chans både i Kina och USA. Mini-SUV:en bromsades ju av GM, för att ta ett exempel.
Men varför ända in i h-e kan inte regeringen och framförallt EIB sätta lite fart! Visst, många som brottas med sin privatekonomi och mår dåligt, har säkert beslutsångest och låter beslutsmöjligheten, chansen, glida förbi för att sen konstatera att det ändå var för sent att agra. Men på den här nivån?

#10
Raymond K
2011-07-03 18:10

Jag har förståelse för att regeringen inte vill befatta sig med eller finansiera privata företag. Om dom gör detta så kommer snart fler privata företag med problem att vilja ha regeringens stöd. Skall regeringen styra landet eller vara till för att hjälpa privata företag med finanserna?
Man får nog skilja litet på detta tror jag om regeringen skall ha lite trovärdighet.

#11
2011-07-03 19:11

Problemet som den Svenska regeringen har satt sig i. Är att man snabbt som ögat lovade stöd till den svenska bilindustrin, precis som andra länder som gav stöd till sin bilindustri.
http://www.va.se/nyheter/2008/12/11/miljardstod-till-fordonsindustr/
Men stödet utbetalades aldrig. Inte en spänn i stöd till varken Volvo eller Saab. Därför är regeringens trovärdighet, angående sin välvilja mot Sveriges bilindustri allvarligt ifrågasatt nu.

#12
2011-07-04 15:41

Re Peter S

Om jag inte misstar mig så fanns det en hel del kriterier som skulle vara uppfylda för att man skulle få ta del av detta stöd, det är väl det som gjort att det inte betalats ut misstänker jag....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.