Nästa artikel
Larmet: Miljardbelopp saknas i bonuskassan
Nyheter

Larmet: Miljardbelopp saknas i bonuskassan

Publicerad 10 november 2022 (uppdaterad 10 november 2022)
Det blev rusning till bilhallarna efter regeringens bonusbesked. Men köparna som slog till inom tidsgränsen kan ändå bli utan bonus.

Blixtbeskedet som kom tidigare i veckan överraskade de flesta. Med bara en dags varsel försvann möjligheten att få bonus för den som vill köpa en elbil eller laddhybrid.

Sista dagen för att vara berättigad till bonus blev den 8 november och bilar som beställs efter det blir bonuslösa. Det ledde till rusning i bilhallarna.

– Vi säljer vanligtvis mellan fem och sex bilar om dagen. I dag blir det nog mellan 50 och 100, sa en Volvosäljare när Vi Bilägare gjorde besök under tisdagen.

Men även de bilköpare som slog till under dagen, och alltså håller sig inom tidsgränsen, riskerar att bli utan bonus. Tjänstebilsexperten Ronny Svensson slår larm om att ”bonusskulden” som regeringen drar på sig eftersom bonusen betalas ut först ett halvår efter registreringen kan bli för stor.

Pengarna i bonuskassan kommer inte räcka, tror tjänstebilsexperten Ronny Svensson.

Nästan fem miljarder back

I budgeten för nästa år har regeringen avsatt 5,95 miljarder kronor för miljöbonus. Fram till sista oktober är skulden enligt hans beräkningar 3,1 miljarder och skulden beräknas enligt Ronny Svensson öka med två miljarder under resten av året. Totalt är alltså över fem miljarder öronmärkta för bilar som har eller ska levereras.

”Till detta kommer cirka 100 000 beställda elbilar som ligger för leverans med en utlovad bonus på 50 000 kr per bil, det vill säga ytterligare fem miljarder som kommer drabba 2023 års budget. Summerar man allt är redan cirka tio miljarder kronor öronmärkta för utbetalning 2023, det vill säga 4,9 miljarder kr mer än i budgeten”, skriver Ronny Svensson på sajten Tjänstebilsfakta, och tar dessutom höjd för att alla bilar som beställdes den 8 november bygger på skulden ytterligare.

I nuläget är det oklart om regeringen planerar att fylla på bonuskassan om den blir tom. Vi Bilägare har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • 11 november 2022 Hackenbush skrev: Kan man…
  • 11 november 2022 Kan man inte köpa en bil…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.