Nästa artikel
Land Rover förlorar rätten till Defender – inte tillräckligt unik
Nyheter

Land Rover förlorar rätten till Defender – inte tillräckligt unik

Publicerad 5 augusti 2020
Det blir grönt ljus för uppstickaren Grenadier att lansera en egen version av klassiska Land Rover Defender.

Efter drygt 70 år i produktion tvingades Land Rover för några år sedan till slut att lägga ned terrängikonen Defender, eftersom den inte skulle klara de kommande utsläpps- och säkerhetskraven.

Men även om Land Rover visat upp och börjat sälja en ny generation Defender som är betydligt modernare kan den klassiska Defendern eventuellt leva vidare.

Det brittiska kemi- och petroleumföretaget Ineos, med en av Storbritanniens rikaste personer som grundare, tänker ge sig in i bilvärlden och skapa en uppföljare till Land Rover Defender. Den ska heta Grenadier.

Läs också: Ineos Grenadier är en inofficiell uppföljare till Land Rover Defender

Företaget stötte dock på patrull när Jaguar/Land Rover-koncernen försökte skydda designen för Defender. I en första instans avslogs Land Rovers ansökan eftersom bilen enligt brittiska patentverket inte har en design som sticker ut särskilt mycket från andra terrängbilar.

Det beslutet överklagades av Land Rover, men nu får koncernen återigen mothugg. En högre instans ger återigen Ineos rätt som därmed får använda designen, skriver The Telegraph.

Designen på den klassiska Defendern är inte tillräckligt ”distinkt” för att motivera patentskydd på det här sättet, enligt rätten. Land Rover säger sig vara besvikna över beslutet.

”Land Rover Defender är en ikonisk bil som är en del av vår historia, vår nutid och vår framtid. Dess unika form känns igen direkt och är kännetecknande för Land Rover-varumärket över hela världen”, skriver företaget i ett uttalande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-06 15:00
Tjalle

Om konkurrent kopierar - är alltför lik - annan bil, kan man få skadestånd. Det är lika för Defender och andra bilar. Det faktum att Ineos försökte köpa gamla Defrender verktyg - är irrelevant- det var bara naivt.

Det faktum att LR inte fick "rätt", beror alltså på skillnader.

Jag tycker att nya Defender är "dålig", medan Grenadier - sannolikt - är en mycket bra uppföljare.

Det skall bli intressant att se hur dom säljer. Dagens Range Rover säljer som smör - i England - köps av "godsherrar", trots att kvalite`n är klart sämre en konkurrenter. Visserligen har RR bättre framkomlighet, men vem behöver det?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.