Nästa artikel
Lag hindrar inte mobil i bil
Nyheter

Lag hindrar inte mobil i bil

Publicerad 2 november 2011 (uppdaterad 2 november 2011)
Mobilanvändning bakom ratten påverkar körningen negativt. Men sannolikt skulle många strunta i ett eventuellt förbud.

Satens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har sammanställt en rapport om mobiltelefonanvändning i bilen. Där kommer man bland annat fram till att mobilanvändning påverkar körningen negativt. Man påpekar dock även att ett förbud skulle få liten effekt på graden av mobilanvändning.

Anledningen till att VTI tror att ett förbud skulle leda till ett begränsat resultat är att minskningar i mobiltelefonanvändning bara håller i sig under något år efter att lagen har införts. Studier i länder som har infört mobilförbud visar nämligen att det är lika vanligt att förare skickar sms när de kör som i länder utan förbud.

Svårt att avgöra risken
Samtidigt konstaterar VTI att det är svårt att avgöra exakt hur farligt det är att använda mobilen när man kör. Forskning har visat att olyckrisken inte påverkas under ett telefonsamtal, trots att reaktionstiden försämras. Däremot ökar olyckrisken när man slår ett nummer eller skriver ett sms, eftersom man vänder bort uppmärksamheten från vägen.

VTI konstaterar också att majoriteten av förarna tycker att de är bättre på att hantera mobilen när de kör än vad genomsnittet är. Dessutom tror många att handsfree minskar riskerna, trots att studier visar att så inte är fallet.

Diskutera: Vad tror du om ett mobilförbud i bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-02 16:59
bmjonsson

Polisen borde kolla förarens mobil när den annvändes sist vid en olycka

B J

#2 • Uppdaterat: 2011-11-02 17:52
Raymond K (ej verifierad)

Saftiga böter kommer ju att stoppa en del i alla fall. Men som i allt annat finns det alltid ögontjänare och det kommer att fepplas med telefoner i bilen ändå.

#3 • Uppdaterat: 2011-11-02 21:17
Lars A

Tråkigt nog kommer alltför få att läsa den här undersökningen.

#4 • Uppdaterat: 2011-11-03 07:23
Roy J

Olycksrisken påverkas alltså inte under ett telefonsamtal, men handsfree minskar inte riskerna - som inte finns. Hur gick det här ihop?

#5 • Uppdaterat: 2011-11-03 09:10
1storstark

Det är själva samtalet som avleder uppmärksamheten. Inte att föraren håller mobilen med en hand. Har man en passagerare i bilen, som man pratar med, så är den passageraren med i trafiken på ett helt annat sätt och anpassar samtalet efter trafiksituationen, på ett sätt som den i andra änden av en telefonlur inte kan göra. SMS är själklar livsfarligt på alla sätt

#6 • Uppdaterat: 2011-11-03 09:41
Raymond K (ej verifierad)

Det är väl detta som bla. gör att många inte använder blinkers. 1 hand på ratten, telefonen i den andra handen då blir det ingen över att slå till blinkers med.

#7 • Uppdaterat: 2011-11-03 09:50
StefanH STHLM

Hela debatten är meningslös.
1storstark: Hur ser du på konversationer med passagerare i åldrarna 0-18år? Hur pass anpassar de sig till trafiken?

Hur ska polisen kunna avgöra om jag sms:ar, spelar wordfeud, navigerar, surfar, pratar i mobilen fast med högtalaren inkopplad? Det måste vara ett förbud mot att hålla en mobil i handen. Går inte.

Hur ska vi sen göra med taxi/budbilschaufförers knappande på deras apparater (nej inte den apparaten) under färd?
Jag tycker att ev risker hänger ihop med handhavandet. Och att det beror mycket på om bilen har manuell eller automat-låda.
MANUELL = Håller mobilen med VÄNSTER hand = Kan inte blinka = Släpper ratten med Höger hand för att växla, håller ratten med knät.
AUTOMAT = Håller mobilen med HÖGER hand = Kan blinka och styra med vänster = Automat är lika med att inte behöva växla. När samtalet är slut slänger man i de sekventiella växlarna (ni vet plus o minus).

#8 • Uppdaterat: 2011-11-03 09:55
Raymond K (ej verifierad)

Många länder har idag förbud för telefonsnack i bilen (med telefonen i handen)
Detta borde Sverige på något sätt också klara av att sätta förbud för. Men detta betyder ju att polisen måste synas mer i trafiken för att kunna övervaka att lagen efterföljs och det har polisen nog inga pengar till. Det kommer väl att bli sporadiska tillslag då.

#9 • Uppdaterat: 2011-11-03 10:05
LC4ever

Vad är det för resonemang av VTI?
Tänk om vi skulle använda samma logik angående hastigheten på vägarna?
Eftersom det är så många som bryter mot hastigheten och vi har sett att sänkning av hastighet inte leder till mindre olyckor så kan vi ha fri hastighet på vägarna!
Enda skillnaden är att hastigheten går att kontrollera från ett bekvämt kontor via kameror, mobiltelefonianvändning måste kontrolleras i trafiken vilket skulle innebära att polisen skulle behöva ge sig ut på vägarna.

#a • Uppdaterat: 2011-11-03 11:03
hultarn

"Forskning har visat att olyckrisken inte påverkas under ett telefonsamtal, trots att reaktionstiden försämras."

Så enligt VTI så är det inget farligt med lång reaktionstid?
Det var något nytt för mig! (men så är jag ingen forskare heller...)
Då är det med andra ord inte farligt att köra trött eller påverkad?

Jag tycker att det är högst underligt att det inte anses (av "experterna") så särskilt farligt att hålla mobilen i handen medan man kör, när hela övriga Europa har förbjudit det!
I UK anses det farligare än rattfylla...

Men intressantast är ändå, som andra redan påpekat, att det inte är nån idé att införa en lag, då den inte efterföljs!
Då kan vi slopa reglerna om blinkers, avstånd, parkering, nykterhet också, för många följer ju dem inte.
I slutänden blir det inte många trafikregler kvar....
Om vi ska följa "experternas" råd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.