Nästa artikel
Lada X Ray visar framtida former
Nyheter

Lada X Ray visar framtida former

Publicerad 31 augusti 2012 (uppdaterad 31 augusti 2012)
Volvos tidigare designchef Steve Mattin har tagit fram en konceptbil som förhandsvisar det ryska märkets framtida formspråk.

Samtidigt som bilmarknaden i Västeuropa går på knäna ökar bilförsäljningen i Ryssland kraftigt. Enligt analytiker kan den ryska bilmarknaden passera Tyskland och bli Europas största inom bara några år och konkurrensen väntas bli allt tuffare.

För att hänga med i den utvecklingen arbetar marknadsledaren Lada med att modernisera sitt modellprogram. En av centralgestalterna i arbetet är britten Steve Mattin som presenterades som ny designchef i september förra året.

Konceptbilen X Ray är en crossover med två dörrar och den första bilen som tagits fram under ledning av Steve Mattin. Enligt Lada ska konceptet ge en föraning om märkets framtida formspråk som ska införas på produktionsbilar från 2015.

Vem är då Steve Mattin? Mattin hade arbetat 17 år på Mercedes designavdelning innan han värvades av Volvo 2005. Han ansvarade bland annat för designen hos nuvarande XC70, S60 och V60. 2009 lämnade Mattin Volvo.

Lada X Ray visas i dagarna på bilsalongen i Moskva.

Diskutera: Vad tycker du om konceptbilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-31 14:27
IngoS

Valkarna över hjulen har samma diskreta charm som ögonbrynsbenen på en neanderthalare. Upplever den som "en rysk björn" i framtoningen. Talar den månne till den ryska folksjälen? Kanske kan man också associera lite till Volvo 444s skärmar. Uppfriskande annorlunda, men frågan är om man någonsin kan vänja sig. Verkar också visa på min tes att VAZ/Lada ska bli något annat än en Dacia med nya emblem, dvs de ska ta fram egna bilar, baserade på Renaults/Nissans plattformar. Jag tror det är viktigt för ryska folket att bli kvitt förödmjukelser och underlägsenhetskänslor, och att man gärna tar emot "ryska" bilar, givetvis helt moderna tekniskt men med en personlig stil. Intressant om det kommer nya bilar i alla klasser. Sannolikt kommer man att försöka etablera sig i alla nischer. någon som vet något om dessa gissningar?

#2 • Uppdaterat: 2012-08-31 14:34
Leif Larsson (ej verifierad)

Tycker att bakrutan verkar vara i minsta laget. Två dörrar, vet i attan om det mottages av alla presumentiva bilkunder. Blir det bra garantier så kanske den hittar några köpare i Sverige. Jag vill inte ha den.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-31 15:11
strudla

Ser ut som ford focus bakifrån...inte bra.

#4 • Uppdaterat: 2012-09-02 08:22
Hackenbush

Den är annorlunda ja, vacker? nej.
Annorlunda är inte alltid bra. Hatar den här 70-tals inspirerade inredningen (färgmässigt alltså) som går i brunt. Brunt var väldigt poppis på 70-talet.

#5 • Uppdaterat: 2012-09-02 16:00
saabnisse

Man får ju inte glömma att det är ett koncept.
Den bruna inredningen ska väl matcha exteriörfärgen, men jag har aldrig personligen gillat brunt och just den här kulören påminner om det som hundar lämnar efter sig.

Om Steve Mattin kan jag bara säga att jag gratulerar Volvo som sluppit undan honom.
Mattins blandning av kantiga former, som obalanserat blandar sig med runda, har aldrig tilltalat mig.
Det finns en disharmoni i formgivningen som absolut inte stämmer.

#6 • Uppdaterat: 2012-09-03 08:27
Förstikön (ej verifierad)

Femtielva nyanser av brunt har alltid varit en populär "färgklick" i det annars så dystert grå Ryssland. Den som någon gång har varit hemma hos vanliga ryssar vet i vilka toner färgskalan brukar gå.

#7 • Uppdaterat: 2012-09-04 23:13
UNO ÄR BILKUNNIGAST (ej verifierad)

Fy! Idag har Ladabilarna åtminstonde själ i designen och en egen stil. Detta äro bara afkomman efter en XC60 som satt på en Audi.

Gillar färgerna invändigt dock. Brunt känns varmt, ombonat och lagom diskret.

Steve Mattim måste gå på droger. hans misstag designmässigt gav honom till slut kicken från Volvo.

På tal om kicken så heter Carolas pojkvän Kicken. Han skjuter råddjur från sovrumsfönstret. Tillsammans har de sonen Amadeus.
Kicken är pudelrockare i bandet Kicken, Bettan och Lotten.
Kicken har aldrig vunnit Idol. Ska man komma någonstans måste man vara en adlig von som Amanda von Dell t ex.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.