Nästa artikel
Lada EL – elbilen från Ryssland
Nyheter

Lada EL – elbilen från Ryssland

Publicerad 30 augusti 2012 (uppdaterad 31 augusti 2012)
Lada ansluter sig till elbilsracet. Den ryska tillverkaren presenterar nu Lada EL som sägs klara 15 mils körning på just el.

Lada går knappast i bräschen när det gäller utveckling av ny bilteknik, men nu har den ryska tillverkaren i alla fall tagit fram sin första helt eldrivna bil, Lada EL.

Modellen är i själva verket en Lada Kalina som försetts med elektrisk drivlina. Under huven återfinns en elmotor på 80 hästar och energin lagras i ett batteri under kupégolvet. Toppfarten anges till 130 km/tim och accelerationen från noll till 100 km/tim ska avverkas på 13 sekunder.

Bilen har en räckvidd på 15 mil och är i det här skedet avsedd för ett testprojekt i staden Stavropol i sydvästra Ryssland. Där ska bilen köras som taxi och på så sätt samla in data och praktiska erfarenheter.

Ladas mål är att rulla ut en produktionsfärdig elbil senast 2020.

Diskutera: Vad tycker du om Lada EL?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-30 13:23
IngoS

Borde den inte döpas om till "Ladda"? Tekniken kommer nog från Renault som innehar aktiemajoriteten i företaget.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-30 13:38
Mistro

Modellen skall tydligen heta ELada .... ;)

#3 • Uppdaterat: 2012-08-30 19:55
Hanzzon

Har man alltså byggt en prototyp som ska köras som taxi i en enda stad för utvärdering innan man kommer med denna i serieproduktion?
Det gäller att alla möjliga barnsjukdommar visar sig i just det klimatet som råder i den staden då... =)

#4 • Uppdaterat: 2012-08-30 19:59
HP

när kommer FOLVO med en heleletrisk bil ?

#5 • Uppdaterat: 2012-08-30 20:51
Andrey

Mina landsmän kan bygga ett rymdskepp, beräkna någon kärnreaktion eller ta ett Nobelpris i fysik/kemi/matematik osv. Men att konstruera och bygga en fungerande bil är en omöjlig uppgift. Jag tror inte på LADA eller ngn annan bil som är konstruerad och designad i Ryssland. Ryska biltillverkare ligger minst 20 år efter jämfört med Europeiska och Asiatiska tillverkare. De borde kanske köra den koreanska eller kinesiska vägen. Börja kopiera redan utvecklade produkter och sedan börja skapa sina egna. Bara som ett exempel: ABS och krockkuddar är fortfarande inte standard i nya LADAor utan man ska betala extra för dem som för tillval. Fint, va?

#6 • Uppdaterat: 2012-08-30 22:34
Mistro

"Andrey": Nu trodde ju jag att Lada redan var sålt till Renault och min första tanke var då att man kommer klistra Lada emblem på Dacia bilar,vilket sen också verkade stämma!?

Vet inte om man kommer att ersätta hela produktionslinan med Dacior men det kanske inte är helt omöjligt och då finns ju också kapacitet att följa tiden lite bättre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.