Bild
Nästa artikel
Kronofogden fryser Saabs konton

Kronofogden fryser Saabs konton

Nyheter

Kronofogden påbörjade på onsdagen utmätningen mot Saab Automobile. Biltillverkarens tillgångar på banken kan därmed spärras.

Nu inleder Kronofogden en utredning för att kontrollera Saabs bankmedel och tillgångar i form av inventarier och varulager.

I ett första skede gäller utmätningen skulder till två leverantörer, som uppgår till 370 000 kronor. Förfallodatumet för dessa räkningar passerades på tisdagen och de närmaste två veckorna går tidsfristen ut för ytterligare fordringar på ungefär 40 miljoner kronor.

Påverkar nyemission
Beskedet om utmätning fick moderbolaget Swedish Automobiles aktie att falla fritt på Amsterdambörsen. Innan handeln stoppades på förmiddagen hade aktien sjunkit med runt 10 procent.

På måndagen meddelade Saab att man gör en nyemission för att få in snabba pengar till företaget. Denna riskerar att ge mindre pengar än väntat eftersom priset för aktierna avgörs av den genomsnittliga kursen under två veckor.

Under onsdagen har Kronofogden kontaktat Saabs banker för att begära information om företagets konton. Om Saab har några pengar kommer de att spärras så att skulderna kan betalas. Enligt Kronofogden kommer fordringar att prioriteras före löneutbetalningar till Saabs 3 500 anställda.

Diskutera: Tror du att Saab överlever?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-08-17 21:14

"Tror du att Saab överlever?"

Ja, vad tror du själv?

Det börjar kännas lite tjatigt det här om SAAB...
Värre katastrofer än att SAAB el. något annat företag går under har inträffat och tro det eller ej. Folk överlever och går vidare...
Visst, man kanske måste flytta.
Men så är livet.
Konstant i förändring oavsett hur vi eg. vill ha det och alltid med överraskningar.

#2
2011-08-17 22:09

Jag gillar inte Saab's bilar, men...

Jag tycker att Saab inte fått någon rejäl chans, det har strulats och förhalats i åratal.
Det har ljugíts och mörkats från alla möjliga håll.
GM har misshandlat Saab rejält.

Så: jag hoppas att Saab överlever, det är de värda!

#3
2011-08-17 22:50

Tja, nu har man fått fram att man bl.a. höjt ersättningen till styrelseordföranden i Swedish Autombile (Saab Autombiles moderbolag) med 633 % vid styrelsemötet den 19 maj i år. Efter det har alla i de båda bolagens styrelse successivt avgått. Nu finns bara Hans Hugenholtz (ordf. i Swedish Automobile) och VM kvar (vd i Swedish A och Saab A + ordf i Saab A). En del av arvodena klubbades igenom såsom retroaktiva.

Oavsett storleken på arvodena, så kan man ju fundera på vilka signaler detta sänder till anställda, UL och kineser.

Lägg sedan till 40 milj SEK som "Managment fee" under katastofåret 2010. Detta fortsätter enligt Gustafs även i år. Att de skulle gått till advokater, håller jag inte för troligt. Den typen av kostnader tar man normalt som löpande kostnad. Sniff, sniff...

"Latin American Tug Holding", VM:s eget lilla bolag i Karibien tankade hem 4 miljoner i början av 2011 (under 2010 års bokslut).

"Tror du Saab överlever?" Nä, men jag hoppas det. Om jag tror att VM är bra för Saab? Nix. Nej. Njet. Nein. No. 沒.

#4
2011-08-18 00:02

Vad ska man säga? Om mirakel och trolleritrick fanns från Saabs sida vore det läge att ha tagit fram detta nyss.

Tur att styrelsen snabbat sig med att se till att öka sina arvoden med över 600% sedan i Maj i vissa fall så dom klarar sig ett tag i alla fall, kan man gissa att man anade hur svart det såg ut redan då så att man såg till att stoppa på sig medans man kunde?

En Japansk chef skulle tex. snarare gått ut och tagit på sig hela ansvaret just eftersom dom har ansvaret, sänkt eller förmodligen avstått sin lön åtminstonde minst lika mycket som arbetarna på golvet som man insett är nyckeln till ett bra företag eftersom man misslyckats så kapitalt att hela tillverkningen vid ett så stort företag helt har stannat, och man skulle inte ens ha en tanke på att kunna öka sin lön.
Men här i Saab rycker man på axlarna åt alla underskott och dubblar sina egna inkomster flerdubbla gånger upp eftersom man fått jobba extra på sistonde, helt enligt den ansvarslösa Européiska chefs-standarden...

-Riktigt skamligt agerat och ett hån mot alla stackars leverantörer/partner som Saab är skyldiga en massa pengar, dessutom speciellt med vetskapen om en stillastående fabrik som inte kan dra in några nya pengar i mina ögon!

#5
2011-08-18 08:42

Tja,
vad ska man säga om Hanzzons falska och patetiska syn på SAAB. Det vore underbart om han blev arbetslös och helst satt i personlig konkurs också! Då och först då kan den som uttalar sig så inse vilket spel och vilka knappar han trycker på om och om igen...

#6
2011-08-18 08:46

Glömde säga att har man inget vettigt eller konstruktivt att komma ska man "hålla käft" som Stieg Larsson sa. För övrigt hoppas och tror jag att SAAB kommer att ta sig igenom denna kris även om början på det "nya" SAAB måste börja med en konkurs då man kan städa ut gamla avtal och surdegar som finns kvar sedan GM tiden samtidigt som jag verkligen liiiiider med SAAB´s anställda, familjer och dess underleverantörer!

#7
2011-08-18 08:51

Ja det verkar som om Muller och Co håller på med att så länge som möjligt ta nya lån för att företaget ska överleva och på så sätt berika sig själva.
Men hur länge kan det fortgå?

Månad efter månad utan produktion och hela tiden nya krav på betalning från leverantörer som ju måste vara med och betala för att hålla Saab vid liv.

Men jag tror att man håller ut i väntan på ett positivt besked från kinesiska myndigheterna och att man då får möjlighet att sätta full fart.

Men under tiden, vilka lånar ut pengar till Saab och vad får de för säkerhet?

#8
2011-08-18 09:23

Stoor, Vad är det som är så patetiskt och dessutom falskt av det jag skrev?
Även jag tycker det vore synd om Saab skulle gå i konkurs men det mesta verkar tyvärr vara fakta om man öppnar ögonen (vilket även saabnisse hederssamt verkar göra nu) vare sig man vill det eller inte.
Tror Stoor att det gynnar alla underleverantörer som Saab är skyldiga oerhört mycket pengar som bara ökar som därmed själva går på knäna pga. Saab?
Det är tyvärr inte mitt fel att Saab går dåligt Stoor...

#9
2011-08-18 10:09

Saabnisse tycker du "har blivit" sund enkom för att han KANSKE blivit lite tveksam. Du är däremot fortfarande lika delaktig i SAAB öde som de negativa journalister som finns i "Mellanmjölkslandet" därför är du är i högsta grad bärare av den "Culpa" som drabbat SAAB, dess anställda med familjer samt SAAB´s underleverantörer med anställda och dess familjer och ytterst även staten själv dvs skattebärarkollektivet som nu måste betala försörjningsstöd för alla dessa människor. Tack ska du ha, Hanzzon! Men jag tror fortfarande på SAAB och alla de som direkt och indirekt får sin försörning från - och - eller via SAAB. Härvidlag väljer jag att avsluta denna diskussion om SAAB i denna tråd.

#10
2011-08-18 10:22

Stoor, tack för att du slutar skriva i denna tråd. Med all respekt; surmagade inlägg.

F.ö. så är det väl knappast skriverier som håller på att sänka Saab. Det fixar dem alldeles själva. Sättet man fixar det på är sannerligen klandervärt.

Och, ja, det är synd om de anställda, både på Saab och hos UL.

#11
2011-08-18 13:15

Audi A5 SB.

Håller med fullständigt om vissa personers (troll) inlägg som är surmagade,utan fakta,aldrig med källhänvisning,bara för att reta upp folk,byter namn (nick) i tid och otid. Att detta får fortsätta är för mig en gåta........jag säger bara att vi inte ska fortsättningsvis ta dessa på så stoort allvar.
"do not feed the Trolls"

Sedan ska Jan Åke Jonsson som hoppade av Saab ha en eloge som inte vill medverka i detta ruffel och båg gäng med Muller mfl längre. Han visste vad som försiggick i styrelsen och vad dessa håller på med. Men han ville inte medverka till detta att roffa åt sig själv han hade heder i kroppen och hoppade av.

Man undrar fortfarande vilka de andra intressenterna för Saab var när Muller fick ta över roderet för Saab. Det var säkerligen inga "högoddsare". Tråkigt för Saab och alla anställda.

#12
2011-08-18 15:02

Nej, alla ni om skriver dödsrunor över Saab, jag har inte alls ändrat min åsikt, jag tror fortfarande att Saab överlever och som jag skrev tidigare tror jag att Muller & Co gör allt för att kålla företaget flytande tills den kinesiska affären är klar.

Sedan är väl det ganska klart att man blir fundersam på hur det kommer sig att det finns de som satsat pengar i Saab och vad de får för säkerhet.
Men tydligen är jag inte ensam om att tro på Saab.

#13
2011-08-18 15:58

Kul att det finns nån som fortfarande tror på en framtid för Saab! Själv så så är jag nog rätt tveksam numer men innan de låser grindarna för gott på Stallbackas bilfabrik så vägrar jag ge slaget förlorat. Att kineserna är intresserade visar att det trots allt finns något av värde i märket, trots alla "experters" tvärsäkra omdömen om hur värdelösa Saab är och alltid har varit. Men visst ser det oerhört dystert ut.

Dessutom så ska man kanske inte ta svensk medias extremt negativa rapportering som absolut sanning. Saklig info finns där ute om man är intresserad.

Sen är det tur att man inte bor i Japan, Hanzzon!. Deras företags- och ledarkultur är inget som vi ska eftersträva ;-)

#14
2011-08-18 17:41

Det är precis det sistnämnda de flesta framstående företag i hela världen faktiskt gör och försöker göra Rålle för att skapa ett så effektivt och bra företag som möjligt med nöjd personal och partners, tyvärr misslyckas de allra flesta med sitt sätt att annamma "The Toyota Way" och hela Toyotas effektiva företagskultur pga. att cheferna här i Europa kör över de anställdas röster eftersom man tror man kan bäst själva och inte lyssnar tillräckligt mycket på dom som verkligen gör grovjobbet och jobbar på golvet i företagen.

#15
2011-08-18 18:51

@ Hanzzon: Vi pratar inte om riktigt samma sak ;-)

Det jag menade, (något otydligt kanske), är hur företagen där krävt total hängivenhet och underkastelse av sina anställda. Jobba gratis övertid, motarbetat fackföreningar, nästan inga semestrar m.m. Och även en omfattande korruption bland företagsledare och politiker. Nu är väl den kulturen iofs på väg att avta.

"The Toyota Way" känner jag till, den har ju varit ett föredöme för många andra tillverkare i många aspekter.

Avdelning VÄLDIGT off topic!

#16
2011-08-20 15:25

Om Kineserna mot förmodan köper in sig i Saab, befarar jag att Kinesiska staten kommer att lägga in kraftiga förbehåll i sin villkorsförklaring.
Kina kommer att kräva att varje bil ska tillverkas i Kina och ingen annanstans. Så har Kina agerat i stora sammanhang tidigare. Möjligen kan Sverige få tillverka rena lyxbilar, bilar som gemene man inte har råd med. Jag kommer dock inte att köpa en Saab som är tillverkad utanför Sveriges gränser.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.