Nästa artikel
Kris i Ferrari – nu avgår chefen av ”personliga skäl”
Nyheter

Kris i Ferrari – nu avgår chefen av ”personliga skäl”

Publicerad 14 december 2020
Ferrarichefen Louis Camilleri ska ha vårdats på sjukhus för covid-19. Nu lämnar han sin tjänst.

Ferrarichefen Louis Camilleri har hastigt lämnat sin tjänst, uppger Ferrari i ett kortfattat pressmeddelande. Enligt företaget väljer Louis Camilleri att sluta med omedelbar verkan av personliga skäl.

Beskedet innebär att Ferrari nu återigen kastas in i en ledarskapskris. I juli 2018 avled den tidigare chefen för Fiat/Chrysler-koncernen Sergio Marchionne och det var då Louis Camilleri tog över.

Enligt uppgifter till flera medier togs beslutet efter att Louis Camilleri drabbats av allvarliga hälsoproblem på grund av covid-19, något han också vårdats på sjukhus för. Han ska nu återhämta sig hemma. Men enligt en talesperson för Ferrari var sjukdomen inte enda anledningen till att Louis Camilleri slutar, något som talespersonen inte ville utveckla mer.

En anonym källa uppger för nyhetsbyrån Reuters att sökandet efter en ny chef ska få ta sin tid och inte stressas fram.

Extrem vinstmarginal

Sedan Louis Camilleri tog över som chef för Ferrari har börsvärdet ökat med över 60 procent. Märket har en vinstmarginal som är dubbelt så hög som Porsche och nästan sju gånger högre än för Volvo. Under första halvåret i år blev nettovinsten per såld bil 1,1 miljoner kronor.

Louis Camilleri har lanserat flera nya modeller, något som ledde till att Ferrari för första gången någonsin sålt mer än 10 000 bilar per år. Den siffran kommer förmodligen bli ännu högre när Ferrari lanserar sin första suv.

Tveksam kring eldrift

Ersättaren som tar över efter Louis Camilleri kommer behöva ta tuffa beslut kring märkets framtid, framför allt kring elektrifieringen. Louis Camilleri har tidigare sagt att någon helt eldriven modell inte är aktuell.

– Jag ser verkligen inte framför mig att Ferrari går till 100 procent eldrift och särskilt inte under min livstid kommer vi ens nå till 50 procent, sa han i samband med att Ferraris kvartalsrapport presenterades.

Läs också: Ferraris drömsiffra – som ingen annan kommer i närheten av

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-12-14 14:06
SnookerPro

Och de fuskade i Formel1.

#2 • 2020-12-14 16:31
Carl Trefalt

Och Ferrari är inte längre världens bästa sportbil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.