Nästa artikel
Krav på trafikförsäkring för elsparkcyklar
Nyheter

Krav på trafikförsäkring för elsparkcyklar

Publicerad 6 september 2023 (uppdaterad 6 september 2023)
Snart kan den som äger eller hyr en elsparkcykel behöva ha trafikförsäkring. ”Personer som färdas i trafiken ska inte riskera att stå utan ersättning”, säger infrastrukturministern.

Tusentals personer har skadats i olyckor där elsparkcyklar varit inblandade och fyra personer har omkommit. Det är en stor ökning jämfört med tidigare år.

Därför kan det bli krav på att ha en trafikförsäkring för den som kör elsparkcykel. Regeringen ska lägga fram en proposition om krav på trafikförsäkring som kan träda i kraft den 23 december, för att uppfylla ett nytt EU-direktiv från 2021.

– Antalet skador med elsparkcyklar har ökat under de senaste åren och regeringen ser därför behovet att skärpa reglerna och främja en säkrare användning. Dessutom ska personer som färdas i trafiken inte riskera att stå utan ersättning, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Elsparkcyklar som kan köras i minst 20 km/tim ska omfattas av kravet. Den som hyr en elsparkcykel tillfälligt ska vara försäkrad via uthyrningsföretaget. Den som äger sin egen elsparkcykel får själv se till att försäkra den.

Trafikförsäkring är redan i dag ett lagkrav för den som har ett motorfordon.

Fordonen som omfattas

Dessa fordon omfattas av det nya trafikförsäkringskravet som regeringen vill införa:

  • Eldrivna fordon utan tramp- eller vevanordning, om det är konstruerat för en hastighet som överstiger 20 km/tim.
  • Eldrivna fordon utan tramp- eller vevanordning, om det är konstruerat för en hastighet som överstiger 14 km/tim och har en nettovikt som överstiger 25 kg.

Källa: Regeringen

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 7 september 2023 saabnisse skrev: Det kommer…
  • 7 september 2023 Ett konstigt förslag. En…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.