Bild
Nästa artikel
”Nu får de kontroversiella elsparkcyklarna en ny chans”

”Nu får de kontroversiella elsparkcyklarna en ny chans”

Krönika

Med bra regler kan de omtalade elsparkcyklarna i städerna bli både roliga och säkra, enligt Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Transportstyrelsen har satt ned foten för elsparkcyklar i nuvarande form. Det som började så bra och klimatentusiastiskt! Ett miljövänligt modernt transportsätt som skulle minska bilanvändningen.

Nåja, i en enkät uppgav 2 av 100 åkare att de valde elsparkcykel i stället för bil. Så vidare miljövänliga är de inte. Särskilt inte när de hittas i Stockholms ström. Eller stående så långt ut i en förort som batteriet räckte. Liggande i en snubbelhög på trottoaren är de klart irriterande.

Somliga trodde uppenbarligen att åka tvåhjuligt eldrivet fordon, rejält påstruken inte var straffbart. Men det är det. Fordonets kvalitet är dessutom på en låg nivå och därmed också hållbarheten. 

Men med Transportstyrelsens krav på säkrare fordon kommer elsparkcykeln få en ny chans. Verkets utredning med det aningen bistra myndighetsaktiga namnet ”Utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon”. Låter som ett sömnpiller men är en ovanligt lättillgänglig rapport.

Den avslöjar åkarnas bristande kunskap men också att elsparkcykeln är rolig och ger en skön åkkänsla. Och det kan ju inte vara förbjudet? Med bra regler för elcyklar och elsparkhojar kan det bli både roligt och säkert!

Läs också: Oväntade vändningen: Bakhjulsdriften gör comeback

Taggar: Krönika

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.