Nästa artikel
Bilfrågan: Vilka regler för elsparkcyklar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilka regler för elsparkcyklar?

Publicerad 8 september 2022 (uppdaterad 20 september 2022)
"Jag tycker de far fram otäckt fort och för nära oss som går." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Får man verkligen köra med elsparkcyklar på trottoarer? Jag tycker de far fram otäckt fort och för nära oss som går. Dessutom hör man dem ju inte, jag har nära på blivit påkörd!
Kerstin
 
Svar:
Nej, det ändrades nyligen. Sedan den 1 september i år är det körförbud på trottoarer för elsparkcyklar, enligt beslut från regeringen. En elsparkcykel som inte går snabbare än 20 km/tim och inte har en motor starkare än 250 W har tidigare fått köras på gångbanor och trottoarer i gånghastighet. Men nu är det alltså förbjudet och kan leda till böter.
I somras rapporterades att antalet skadade på elsparkcykel i Stockholm har ökat jämfört med i fjol, trots att antalet elsparkcyklar halverats.
Att cykla på trottoar eller gångbana är inte tillåtet. Moped får inte köras på trottoar eller gångbana.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Rättelse 20/9 2022:
Som flera alerta läsare har påpekat får man naturligtvis inte cykla på trottoarer, till skillnad från vad som uppgavs i tidigare svar. Det enda undantaget är barn upp till åtta år. Vi snärjde in oss i reglerna som säger att cyklar får framföras på gångfartsområden och gågator med särskild hänsyn till gående och i låg hastighet (max sju km/tim). Trottoarer är dock avsedda för fotgängare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 9 september 2022 Bilfrågan svarar: "att cykla…
  • 9 september 2022 Det är konstigt att så fort…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.