Nästa artikel
Klimatförändringarna slår mot vägnätet
Nyheter

Klimatförändringarna slår mot vägnätet

Publicerad 2023-03-13 11:19 (uppdaterad 2023-03-13 17:23)
Snöröjarnas arbete blir svårare när vintrarna blir mildare. Växlingarna mellan plus- och minusgrader gör också att vägarna spricker sönder.

De allt mer växlande väderförhållandena, särskilt i norra Sverige, innebär svårare förutsättningar för de som jobbar med att hålla vägarna fria från snö och is. Det skriver Dagens Nyheter.

I ett reportage i tidningen vittnar medarbetare på Svevia i Umeå om att situationen förändrats förändrats drastiskt de senaste tio åren. Vintrar med ihållande kyla har bytts ut mot ett ständigt växlade väder – bara de senaste veckorna har temperaturen pendlat mellan nära tio plusgrader och tjugo minusgrader.

– För bara något decennium sedan hade vi riktiga vintrar med ihållande kyla men så är det inte längre, säger plogbilsföraren Markus Sjögren till DN.

Det här påverkar trafiksäkerheten. Under värmeböljorna smälter snön, vilket kan bilda vattensamlingar på vägarna som sedan fryser till is när temperaturen sjunker igen.

– Det blir som en nyspolad hockeybana ute på vägarna, säger Marcus Sjögren.

De nya förutsättningarna innebär att snöröjningsarbetet blir mer komplicerat. Vägarna måste saltas oftare, ibland två gånger varje dygn, för att det inte ska lägga sig is på vägarna. Tidigare användes sand och salt i princip bara under vår och höst i norra Sverige.

De ständigt växlande temperaturerna kan också orsaka skador på själva vägarna. Smältvatten som sjunker ned i sprickor i asfalten gör att vägarna fryser sönder. Det förändrade klimatet ställer också högre krav på saker som vägtrummor, för att kunna leda bort de ökade vattenmängderna.

Enligt SMHI:s klimatscenarier väntas problemet förvärras ytterligare i norra och mellersta Sverige i framtiden.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 2023-03-16 07:45 Och så i dag hände det,…
  • 2023-03-16 01:24 Axa skrev: Soderlund Eller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.