Nästa artikel
Klart: Polisens identifieringsljus blir kvar
Nyheter

Klart: Polisens identifieringsljus blir kvar

Publicerad 5 december 2022
Polisen får behålla det fasta, svaga skenet som kallas ”cruise lights” permanent när regeringen gör om trafikförordningen.

För några år sedan började polisen använda ett fast, svagt ljus på sina utryckningsbilar i vissa situationer, till exempel när polisen vill visa att de är på plats men där andra trafikanter inte behöver förhålla sig till polisbilen på något särskilt sätt.

Försöket blir nu permanent. Regeringen har beslutat att ändra i trafikförordningen och det innebär att polisen kan fortsätta använda den här typen av identifieringsljus.

”Ljuset används i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet och syftar till att signalera och synliggöra polisens närvaro”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ljuset kan användas vid exempelvis evenemang eller i stora folksamlingar. En studie som Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) gjort visar att identifieringsljuset har god effekt, särskilt i mörker.

– Det har visat sig att ljuset har goda effekter och nu gör vi det möjligt för polisen att använda sig av det mer permanent för att synas och skapa trygghet både vid stillastående och under färd, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 5 december 2022 Ja, de flesta andra bilar är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.