Nästa artikel
Kisa Bilmuseum säljer 
ut Saab och Opel på auktion
Bildspecial

Kisa Bilmuseum säljer 
ut Saab och Opel på auktion

Publicerad 31 maj 2022
Inte mindre än 26 Saab och Opel auktioneras ut med avslut på torsdag denna vecka när Grahns Bilar i Kisa avvecklar sitt bilmuseum.

Bakom museet, som öppnade 2013, finns den i Kisa och Tranås välkände bilhandlaren Fred Johansson och hans barn. Grahns bilar grundades 1962 av Ture Grahn och Fred började året därpå som mekaniker, för att 1981 köpa in sig i företaget och 1989 ta över det helt.

Saab har varit huvudspåret under alla år märket fanns, men också Opel. I dag står Subaru på programmet.

Museet har varit en syssla vid sidan av för familjen Johansson. Inför auktionen, som hålls av Bilweb Auctions, hålls visning av bilarna innan de skingras. Dottern Anna S Johansson fejar på detaljerna för att allt ska se tiptop ut innan nyfikna kan komma och titta på utbudet.

– Lite sorgligt är det kanske men också skönt. Bilarna kräver skötsel och motion, de kan ju inte bara stå, säger Anna. 

– Nej, det är dags nu, menar pappa Fred som fyllt 77 år. Allting har sin tid, men vi ska spara ett knippe bilar som vi absolut inte vill sälja.

”Lite sorgligt är det kanske men också skönt”, säger Anna S Johansson.

I hallen radar välhållna Saabmodeller upp sig. En riktig lågmilar-99 EMS kan bli en huvudattraktion. I skrivande stund finns bud på 160 000 kronor. Bilen har knappt 3 000 mil på mätaren och har varit med i reportage i Klassiker. En osannolikt fin, röd Saab 96 från 1979 hör också till toppnumren, liksom en tidstypiskt brun 99 GL från 1979. 

– Det är två exemplar som kan bli fynd för den intresserade. De är entusiastbilar men också möjliga att använda lite vardags för den som vill kombinera, säger Michael Luft på Bilweb Auctions. Han finns till hands på visningsdagen för att informera och svara på frågor.

Åtskilliga äldre modeller ska också klubbas, exempelvis en blå 93 B De Luxe från 1958 och en Saab 99 av allra första årgången, 1969. Bland de nyare Saab-modellerna finns en verkligt elegant blå 9000i och en svart Saab 9-3, ett av de allra sista exemplaren som byggdes under Nevs-tiden.

Michael Luft på Bilweb Auctions finns till hands på visningsdagen för att informera och svara på frågor.

”Allting har sin tid, men vi ska spara ett knippe bilar som vi absolut inte vill sälja”, säger Fred Johansson.

Bland Opelmodellerna noteras en raritet i form av en knallgul Kadett Rallye i Sprintutförande, utrustad enligt 1970 års Grupp 1-reglemente. Den ovanliga Rekord 1900 L årsmodell 1966 finns också, med snyggt röd fyradörrarskaross och svart klädsel. En Rekord Coupé 1965 och en Kadett Caravan från 1983 finns också, plus flera andra.

Samlingen som nu ska säljas är en del av de totalt drygt 40 bilar som Bilweb Auctions lagt ut i sin senaste omgång.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 31 maj 2022 Mycket nostalgi på bilderna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.