Nästa artikel
Kinas ambassadör har körförbud – kör ändå
Nyheter

Kinas ambassadör har körförbud – kör ändå

Publicerad 2023-02-02 13:33
Arkivbild.
Lyxvolvon har aldrig blivit besiktigad.

Kinas ambassadör Cui Aimin bryter mot lagen när han åker omkring med sin bil. Det rapporterar Aftonbladet.

Av de nio bilar som är registrerade vid Kinas ambassad på Gärdet i Stockholm används den lyxigaste, en Volvo S90 Excellence, av ambassadören själv.

Men sedan bilen levererades år 2018 har den aldrig blivit besiktigad – och sedan januari förra året är den därmed belagd med körförbud.

Det innebär att det är ett lagbrott att köra med bilen på allmän väg – men det verkar ambassaden inte bry sig om. Enligt Aftonbladet åkte Cui Aimin själv i den svarta Volvon till en restaurang i södra Stockholm för ett par helger sedan.

Alla bilar som är mellan tre och trettio år gamla ska besiktigas varje år för att få användas på vägarna. Det gäller även diplomatbilar. Ambassadörer omfattas dock av diplomatisk immunitet, vilket innebär att de inte kan lagföras för brott på samma sätt som vanliga medborgare.

Utrikesdepartementet kan däremot vidta åtgärder för att markera att de inte accepterar brottsliga handlingar, skriver myndigheten till Aftonbladet.

Kinas ambassad säger i ett mail till Aftonbladet att det varit slarvigt av dem att inte besiktiga bilen, och att de ska göra det så fort som möjligt.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2023-02-03 15:25 Självklart ska inte kungen…
  • 2023-02-03 14:44 Regeringen kan ju ta till…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.