Nästa artikel
Ny granskning: Dyrare besiktning – trots regeringens löfte
Nyheter

Ny granskning: Dyrare besiktning – trots regeringens löfte

Publicerad 27 april 2021
En ny genomgång av Riksrevisionen visar att besiktningen blivit 59 procent dyrare jämfört med innan avregleringen. Dessutom anklagas Transportstyrelsen för ”obefintlig” kontroll.

När marknaden för bilbesiktning avreglerades för elva år sedan och öppnades upp för privata företag var ett av argumenten att det skulle bli billigare att besiktiga bilen.

Så har det inte blivit. Mellan 2010 och 2019 ökade priserna med 59 procent samtidigt som konsumentprisindex ökade med bara tio procent, enligt en ny granskning som Riksrevisionen gjort.

Andelen bilar som underkänns på besiktningen har minskat under samma period, men samtidigt har antalet klagomål från kunderna ökat.

En fördel är dock att valfriheten ökat markant jämfört med tidigare. I mellanstora och större städer har bilägarna betydligt fler aktörer och besiktningstider att välja på. På landsbygden märks dock valfriheten inte av i samma utsträckning, enligt rapporten.

En fördel är att valfriheten ökat jämfört med tidigare – men inte på landsbygden

Riksrevisionen riktar också kritik mot Transportstyrelsen som ”i praktiken inte lever upp till sitt ansvar att granska besiktningsbranschen”. Riksrevisionen kallar tillsynen för ”närmast obefintlig”.

– Vi konstaterar samtidigt att regeringen har varit informerad om utvecklingen, men inte gjort något för att åtgärda den, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Bilprovningen har fått sällskap av flera andra aktörer på den svenska besiktningsmarknaden.

Vi Bilägare har tidigare granskat besiktningsbranschen och kommit fram till ungefär samma slutsatser som Riksrevisionen. I vår granskning hade besiktningen i vissa fall blivit mer än dubbelt så dyr som tidigare.

Men priserna är svåra att jämföra rakt av, och samtidigt har alltså tillgängligheten ökat för många bilägare.

– I dag bokar man ofta dagen före eller samma dag. Tidigare fick man nästan planera livet för att besikta bilen, det kunde vara månaders väntetid och missade man tiden var det hopplöst. Men då kostade det i och för sig bara 300 kronor, sa Martin Holmgren, tillförordnad stationschef på Bilprovningen i Mora.

Läs också: Topplista: 100 vanligaste felen vid besiktningen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.