Nästa artikel
9 600 bilägare drabbas när mobil besiktning läggs ned
Nyheter

9 600 bilägare drabbas när mobil besiktning läggs ned

Publicerad 15 januari 2021
De flesta bilägare har fått kortare att åka till besiktningen, men det gäller inte vissa glesbygdsorter i Norrland.

Det är tio år sedan Bilprovningen blev av med monopolet på att besiktiga bilar i Sverige. En genomgång som Vi Bilägare gjorde förra året visade att besiktningen i vissa fall blivit mer än dubbelt så dyr jämfört med tidigare.

Å andra sidan går det generellt sett att få tid relativt snabbt. Det var svårt under besiktningsmonopolet.

– Tidigare fick man nästan planera livet för att besikta bilen, det kunde vara månaders väntetid och missade man tiden var det hopplöst. Men då kostade det i och för sig bara 300 kronor, sa Martin Holmgren, tillförordnad stationschef på Bilprovningen i Mora.

En genomgång som Transportstyrelsen gjort visar att de flesta bilägare i Sverige i dag har kortare väg till närmaste besiktningsstation än innan avregleringen. Det gäller framför allt i södra och mellersta Sverige.

”Det kunde vara flera månaders väntetid och missade man tiden var det hopplöst”

Men det finns några orter i norra Sverige som tidigare haft tillgång till mobila besiktningsstationer och som kommer få klart längre att åka till besiktningen. De mobila stationerna är en satsning som Svensk Bilprovning nu lägger ned, något som drabbar 9 600 bilägare.

– Antalet besiktningsstationer har ökat över tid sedan avregleringen. Det har förbättrat tillgängligheten för besiktning. Förbättringarna har även kommit bilägare i glesbygdskommuner till del, om än inte i lika hög utsträckning som för landet som helhet, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.

Hon påpekar dock att flera besiktningsföretag har konkreta planer på hur besiktningen kan anpassas och utvidgas i glesbygd.

Läs också: Så mycket dyrare blev besiktningen efter avregleringen

Så många har nära till besiktningen

• 2010 hade 94,6 procent av landets bilägare som mest 2,5 mil till närmaste besiktningsstation. 

• 2019 var den siffran 97,3 procent.

• I glesa landsbygdskommuner har medelavståndet minskat från 1,9 till 1,5 mil mellan 2010 och 2019. 

• I mycket glesa landsbygdskommuner har medelavståndet i stort sett varit oförändrat kring 2,6 mil under samma tidsperiod.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.