Bild
Nästa artikel
Nyheter

Enklare att kolla upp körförbud på nya bilen

Publicerad 2021-10-12 19:15
Obetalda böter och skatter kan ge användningsförbud på bilen. Nu blir det enklare att kolla om bilen inte får köras.

Den som har obetalda parkeringsböter på mer än 5 000 kr, och där skulden skulle ha betalats för minst sex månader sedan, kan nu få körförbud på bilen. Även den som till exempel har obetald fordonsskatt eller trängselskatt kan få körförbud på bilen enligt samma regler.

Nyheten presenterades förra året och infördes vid nyår, och den innebär att bilen inte får köras och att polisen även får beslagta registreringsskyltarna vid en kontroll. Körförbudet är kvar tills hela skulden är betald, och det gäller även om bilen byter ägare.

– Som ny ägare blir du aldrig betalningsskyldig, men du kan inte använda fordonet, säger Magnus Svensson, projektägare på Transportstyrelsen.

Enklare att kolla

Nu i oktober har myndigheten infört en ny rubrik i e-tjänsten ”Fråga på annat fordon” där bilspekulanter kan kolla upp information om en viss bil.

Under rubriken ”Användningsförbud” står nu tydligt om bilen är belagd med körförbud eller inte – bra att veta innan bilköpet går igenom. Samma information finns även i Transportstyrelsens app.

Tanken med regeln är att göra det svårare för så kallade bilmålvakter som kan ha hundratals bilar skrivna på sig mot betalning.

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2021-10-12 19:48 Nästa rubrik: Plötsliga…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.