Bild
Nästa artikel
Nyheter

Här hamnar OKQ8:s nya snabbladdare

Publicerad 2021-06-22 09:14 (uppdaterad 2021-06-30 16:11)
OKQ8 har avslöjat var de första snabbladdarna hamnar. Samtidigt anmäls satsningen till Konkurrensverket.

Mackkedjan OKQ8 ska installera hundratals nya snabbladdare längs svenska vägar med start senare i år. Vi har tidigare berättat om planerna som innefattar snabbladdare på upp till 150 kW.

Tidigare under sommaren kom besked i OKQ8:s interna personaltidning om att elva nya laddstationer ska börja byggas i Sverige efter sommaren, och tre i Danmark. I samtliga fall placeras laddarna i större städer eller längs stora vägar.

Nu uppger OKQ8 i ett pressmeddelande att det handlar om åtta snabbladdare i Sverige och tre i Danmark. 

– Det är klokt att börja med storstäderna eftersom 42 procent av alla elbilar i Sverige och Danmark finns i huvudstadsområdena. Här är behovet och marknaderna störst, säger Marc Skriver-Bayer, som är chef för snabbladdning och e-mobilitet för den danska marknaden, till OKQ8:s tidning Oqtan.

”Det är klokt att börja med storstäderna”

De exakta placeringarna för de svenska snabbladdarna kan du se i faktarutan här intill. Målet är att bygga 1 100 laddpunkter på 400 stationer om fem år, och laddnätet ska vara ”landstäckande”.

OKQ8 har tidigare lovat att det ska vara enkelt att ladda sin bil. Det ska inte behöver appar eller taggar för den som inte vill. I tidningen Oqtan uppgavs att OKQ8 sätter upp samma terminaler för betalning som på vanliga bensin- och dieselpumpar. I pressmeddelandet nämns dock inget om det.

Här hamnar de första av OKQ8:s snabbladdare.

Anmäls för konkurrensbrott

Strömmen kommer från Skellefteå Kraft, men OKQ8:s samarbete med energibolaget har anmälts anonymt till Konkurrensverket. Anledningen är att samarbetet eventuellt kan snedvrida konkurrensen.

Enligt anmälan är Skellefteå Kraft ett kommunalt bolag som kan erbjuda andra villkor och lägre priser än privatägda bolag med vinstkrav. Laddpriserna är inte officiella ännu, men om de blir för låga kan det vara ett tecken på ”underpris”, enligt anmälan.

Läs också: Nya snabbladdarna: ”Minst lika enkelt som att tanka”

Här hamnar snabbladdarna

• Emblavägen, Sollentuna

• Västhagagatan, Örebro

• Kontrollvägen, Hägersten

• Sillekrog södergående, Tystberga

• Liljekonvaljsvägen, Ödeshög

• Energigatan, Kungsbacka

• Grännavägen, Huskvarna

• Transportgatan, Bäckebol

Fotnot: Artikeln baserades på information i OKQ8:s personaltidning. Uppgifterna visade sig inte stämma och vi har därför uppdaterat artikeln med nya uppgifter från OKQ8:s pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.