Nästa artikel
Känsligt gyroskop ska göra självkörande bilar säkrare
Nyheter

Känsligt gyroskop ska göra självkörande bilar säkrare

Publicerad 13 april 2020
Forskarnas nya gyroskop har 10 000 gånger bättre exakthet än i mobilen.

Gyroskop som kan känna av och mäta rörelse, rotation och acceleration finns numera i var mans hand, eftersom tekniken sedan några år är inbyggda i våra mobiltelefoner.

Men i självkörande bilar behövs gyroskop som är betydligt känsligare än så, och därför har forskare vid univeristetet i Michigan tagit fram ett gyroskop som är 10 000 gånger mer exakt än i mobilen, skriver Ny Teknik.

En självkörande bil som åker i 50 km/h kan med ett ”okänsligt” gyroskop få en position som är hela sju meter fel vilket skulle få enorma konsekvenser för säkerheten. Av samma anledning storsatsar nu flera biltillverkare på att ta fram betydligt mer exakta GPS-kartor än i dagens bilar med mycket större detaljrikedom.

Det nya gyroskopet ska vid samma körning ha en felmarginal på bara två millimeter. Även om det kostar tio gånger mer än tekniken som används i mobiltelefoner tror forskarna att detta blir ett genombrott för autonoma fordon, och tekniken ska enligt forskarna vara 1 000 gånger billigare än andra gyroskop med samma prestanda.

– Högpresterande gyroskop är en flaskhals och det har de varit länge. Det här gyroskopet kan ta bort flaskhalsen genom att möjliggöra navigation med hög presicion till låg kostnad i nästan alla autonoma fordon, säger Jae Yoong Cho, en av forskarna bakom tekniken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-14 11:01
hans.antnas

Skall vi utöka riskfaktorerna ,rattfylla,knarkare, med självkörande bilar det verkar inte så klokt.

#2 • Uppdaterat: 2020-04-15 14:39
Carl Trefalt

Självkörande bil, vad bra, då kan man sova i baksätet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.