Nästa artikel
Jeep Grand Wagoneer officiell – klassiskt modellnamn gör comeback
Nyheter

Jeep Grand Wagoneer officiell – klassiskt modellnamn gör comeback

Publicerad 3 september 2020
Jeep väcker liv i ett gammalt modellnamn och visar upp en ny lyxig suv-modell med laddhybridteknik.

Det var länge sedan amerikanska Jeep använde modellnamnet Wagoneer, men nu är det dags igen. Det klassiska namnet väcks till liv med en stor och lyxig suv-modell.

Jeep Wagoneer dök upp redan på 1960-talet och var en tidig föregångare till Range Rover och även dagens suv-trend. 1984 års Jeep Grand Wagoneer blev startskottet för att positionera modellen som en lyxigare och bekvämare familjebil.

Nu är det alltså dags igen. Nästa år ska Jeep börja sälja en helt ny generation Grand Wagoneer och den förhandsvisas nu i konceptform. De tuffaste konkurrenterna på den amerikanska marknaden heter Cadillac Escalade och Lincoln Navigator.

Stilig interiör

Jeep Grand Wagoneer är alltså en stor och sjusitsig suv där fronten genast ska kännas igen som just en Jeep, med märkets karaktäristiska stående ribbor och en horisontell LED-ljusslinga som löper över hela bilens bredd.

Även baktill ska bilen ge ett påkostad intryck med texten ”Grand Wagoneer” över bakluckan. Bilen har 24-tumsfälgar (!) och ett svartfärgat tak för att ge ett kompaktare och lägre intryck.

Insidan ska kännas betydligt mer påkostad än i andra Jeepmodeller. Här finns värmebehandlade träpaneler och detaljer i glas och aluminium. Innertaket är tillverkat i återvinningsbar mocka.

Skärm för passageraren

Jeep Grand Wagoneer kan skryta med inte mindre än sju olika skärmar i interiören, bland annat digitala instrument framför föraren samt två skärmar för infotainmentsystemet. Även den främre passageraren får en egen skärm.

Baksätespassagerarna kan njuta av den luftfjädrade resan i kaptensstolar och det finns även skärmar på de främre stolarna samt en egen skärm på mittplatsen för att styra klimatanläggningen. De inre dörrlisterna har Jeeps kännetecken ”Stars and Stripes” och i panoramataket visas en karta över Detroit för att ge extra mycket USA-känsla.

Jeep Grand Wagoneer ska börja byggas 2021. Det finns inga officiella detaljer om motorerna men konceptbilen är en laddhybrid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.