Nästa artikel
Jätteaffären mellan FCA och PSA kan stoppas
Nyheter

Jätteaffären mellan FCA och PSA kan stoppas

Publicerad 8 juni 2020
Nu har biljättarna bara två dygn på sig – annars hotar en lång utredning.

Förra året stod det klart att Fiat/Chrysler-koncernen vill bilda allians med PSA-koncernen. Det innebär i så fall att 13 bilmärken med en försäljning på nästan nio miljoner bilar årligen samlas under samma tak.

Den stora affären skulle tillsammans göra FCA och PSA till världens fjärde största biltillverkare.

FCA-koncernen där bland andra Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo och Maserati ingår har försökt få till en stor affär i bilvärlden i många år. Den tidigare koncernchefen Sergio Marchionne, som avled 2018, slogs länge för att börja samarbeta med någon stor biltillverkare för att kunna dela på kostnaderna och därmed höja vinstmarginalen.

För FCA:s del är tanken med att bilda allians med PSA att pressa ned koncernens koldioxidutsläpp för att klara EU:s lagkrav och slippa böter. PSA å sin sida vill komma in på den viktiga nordamerikanska marknaden.

Men nu kan EU-kommissionen sätta käppar i hjulen för jätteaffären. Den nya koncernen kan bli så stark på marknaden för lätta lastbilar och transportbilar att det hämmar konkurrensen.

FCA och PSA har nu bara två dagar på sig att lägga fram en plan för hur konkurrensen ska bibehållas. Annars tillsätter EU en fyra månader lång granskning som senarelägger hela alliansen.

Tillsammans skulle FCA och PSA få en marknadsandel på 34 procent på transportbilssidan. Därefter kommer Renault och Ford med 16 procent vardera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-09 15:32
jørgenn

ja toyota alene, er kæmpestort , og de er kørt foran med alt. suverænt bilmærke.. TOYOTA..

#2 • Uppdaterat: 2020-06-09 17:23
Tobo

Är det VW som bedriver lobbyism inom EU mot FCA/PSA?

#3 • Uppdaterat: 2020-06-10 15:27
Carl Trefalt

Fiat är inte så bra bil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.