Nästa artikel
Italiensk kampanjfilm hånas – alla saknar bälte
Nyheter

Italiensk kampanjfilm hånas – alla saknar bälte

Publicerad 2024-02-23 07:16 (uppdaterad 2024-02-23 07:36)
En italiensk kampanjfilm om trafiksäkerhet kritiseras eftersom ingen som färdas i bilen använder säkerhetsbälte.

Den italienska transportmyndigheten har publicerat flera nya kampanjfilmer, bland annat för att få unga bilförare att lägga ned mobiltelefonen och i stället koncentrera sig på bilkörningen.

I filmen får föraren välja mellan att titta på en film hon blir visad i passagerarens mobiltelefon eller att titta på den senare. ”Gör det enda rätta valet. Det handlar om ditt liv och andras”, är filmens innebörd.

Men reklamfilmen som också publicerats av transportminister Matteo Salvini på X har fått uppmärksamhet av helt fel anledning, skriver TT. Ingen av de fyra unga kvinnor som åker i bilen i reklamfilmen använder nämligen säkerhetsbälte.

Kampanjchefen uppger att han ångrar missen och att filmen ska ändras ”för att tittarna inte ska distraheras från det enda målet vi bryr oss om: att öka allas medvetenhet och bidra till att alla på sitt eget sätt räddar människoliv”.

I en undersökning som gjordes förra året uppgav en av tio bilförare i Italien att de inte använder säkerhetsbälte i framsätet, och fler än sju av tio struntar i bältet när de sitter bak. I Sverige låg bältesanvändningen bland bilförare på knappt 96 procent 2021.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2024-02-26 18:39 Ja idag är ingen bra dag för…
  • 2024-02-26 16:54 40-talisten skrev: Nu verkar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.