Bild
Nästa artikel
Nyheter

Unga slarvar oftare med bälte

Publicerad 26 juni 2018
Bältesanvändningen är lägre än genomsnittet hos de som är 12-18 år.
I Sverige använder i genomsnitt 98 procent av bilåkarna bälte. Men en ny studie som försäkringsbolaget Folksam gjort visar att unga är sämre på att använda bilbälte än andra åldersgrupper. Folksam har tittat på verkliga trafikolyckor som rapporterats in till den nationella databasen Strada från 2011 till 2016.

Av över 40.000 förare och passagerare som uppsökt sjukvård efter fordonskrock var mer än 4.000 av dem barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år. Sett till alla åldrar i studien låg bältesanvändningen på 96 procent. Men hos 16-åringarna var andelen bara 83 procent. 

 
Det visade sig också att en femtedel av pojkarna i åldern 15 och 16 år var obältade vid olyckstillfället. Risken att någon struntar i bältet ökar dessutom dramatiskt om föraren under 20 år, enligt Folksam. Nära hälften av de 12–18-åringar som skadades som passagerare satt i en bil som hade en förare i åldern 18-20 år. Endast 85 procent av dessa var bältade. Som jämförelse var bältesanvändningen 95 procent då det var en förare i åldern 35-50 år.

– Vi har tidigare visat att unga förare har betydligt högre olycksrisk och dessutom oftare sitter i äldre bilar. Det är alltid viktigt att ha bälte på sig, men för just den här gruppen som redan har en hög risk att vara med i en bilolycka är det självklart väldigt olyckligt att de åker obältade, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Diskutera: Vad tycker du om resultaten i undersökningen?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.