Bild
Nästa artikel
Unga slarvar oftare med bälte

Unga slarvar oftare med bälte

Nyheter

Bältesanvändningen är lägre än genomsnittet hos de som är 12-18 år.

I Sverige använder i genomsnitt 98 procent av bilåkarna bälte. Men en ny studie som försäkringsbolaget Folksam gjort visar att unga är sämre på att använda bilbälte än andra åldersgrupper. Folksam har tittat på verkliga trafikolyckor som rapporterats in till den nationella databasen Strada från 2011 till 2016.

Av över 40.000 förare och passagerare som uppsökt sjukvård efter fordonskrock var mer än 4.000 av dem barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år. Sett till alla åldrar i studien låg bältesanvändningen på 96 procent. Men hos 16-åringarna var andelen bara 83 procent. 
 

Unga slarvar oftare med bälte

Det visade sig också att en femtedel av pojkarna i åldern 15 och 16 år var obältade vid olyckstillfället. Risken att någon struntar i bältet ökar dessutom dramatiskt om föraren under 20 år, enligt Folksam. Nära hälften av de 12–18-åringar som skadades som passagerare satt i en bil som hade en förare i åldern 18-20 år. Endast 85 procent av dessa var bältade. Som jämförelse var bältesanvändningen 95 procent då det var en förare i åldern 35-50 år.

– Vi har tidigare visat att unga förare har betydligt högre olycksrisk och dessutom oftare sitter i äldre bilar. Det är alltid viktigt att ha bälte på sig, men för just den här gruppen som redan har en hög risk att vara med i en bilolycka är det självklart väldigt olyckligt att de åker obältade, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Diskutera: Vad tycker du om resultaten i undersökningen?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-06-26 16:47

Tyvärr inte förvånande att äldre barn (tonåringar) slarvar mest. De är ofta trotsiga och har inte något fullt utvecklat konsekvenstänk. Ser otyget hela tiden och kan tyvärr inte låta bli att bli förbannad när föräldrarna låter sina barn åka obältade. Det känns som den gamla kampanjen från 80-talet (tror jag) med en elefant i baksätet bör upprepas särskilt för nytillkomna medborgare och personer med utländskt påbrå. Hos utlänningar vågar jag påstå att bältesanvändningen inte är riktigt lika självklar.

#2
2018-06-26 17:51

Det som är riktigt konstigt är väl ändå att dessa obältade ungdomar inte har några föräldrar som uppfostrat dem!
I föräldraansvaret ingår ju att förklara varför bältet ska användas och vad som kan hända om man inte använder det!

#3
2018-06-26 18:46

När jag växte upp hade man respekt för auktoriteter. Staten kampanjade om reflexer, nedskräpning, brödskivor mm och man lydde förstås. Nu lyssnar ungdomar på influencers och de tar väl upp annat än just bältesanvändning.

#4
2018-06-26 18:22

Förutom att ungdomar är lite trotsiga i unga år (vilket är helt naturligt). Så kan det också bero på att de som är under 18 kör mopedbilar och då kanske de tycker att bilbälte inte behövs

Det syns tydligt att bilbältet åker på när de fyllt 19 år.

#5
2018-06-26 23:00

Jag håller med framförallt Farbror Blå och saabnisse.
Vad är det med folk? Klarar de inte av att vara föräldrar?
Jag har så länge jag haft körkort, och det tog jag innan det var bälteslag, vägrat att köra en meter om inte samtliga i bilen varit bältade.

Kom att tänka på Nisse som gav fullkomligt fan i om ungarna var bältade eller inte. (Det här var kring 1980.) Jag åkte alltid med i bilen med ett lätt illamående. Men så helt plötsligt var han jättenoga. Vad nu? Hade han blivit förnuftig och börjat bry sig om sina barn? Jag var förbluffad. Det visade sig enkom vara av ekonomiska skäl. Försäkringspremien blev lägre om alla i bilen var bältade …

#6
2018-06-27 01:27

Händer det en olycka tror man kanske i den åldern att det bara att trycka på "continue/ fortsätt", så fortsätter allt som om inget hänt. = )

#7
2018-06-27 13:42

Inte förvånande alls. Enligt hjärnforskare är ju hjärnans riskcentrum och riskbedömande inte helt färdigutvecklat förrän vid närmre 30-års åldern. Detta är välkänt bland försäkringsbolagen och bl a en anledning till högre premier för yngre försäkringstagare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.