Bild
Nästa artikel
GM satsar på uppkopplad infotainment (Andriod Auto).
GM satsar på uppkopplad infotainment (Andriod Auto).

Infotainmentkriget är igång

Nyheter

Nu slåss biltillverkarna om att vara först med systemen från Google och Apple. Opel lovar tekniken i alla nya modeller, VW kontrar och fler tillverkare står i startgroparna.

Opel har precis meddelat att de, liksom GM-syskonet Chevrolet, tänker erbjuda Googles Andriod Auto- och Apples Car play-system bakom samtliga modellers pekskärmar.
 
Utrullning av systemet börjar med nya Opel Astra som visas på bilsalongen i Frankfurt i september. Under 2016 kommer det sedan till alla Oplar, från mikrobilen Karl till Insignia.
 
Det handlar i praktiken om att erbjuda mobiltelefonens funktioner direkt på bilens pekskärm. Men även om att göra dem mer lätttillgängliga via Googles och Apples egna röststyrningsfunktioner.

Förutom telefonfunktionen ger systemen föraren tillgång till exempelvis väderappar, karttjänster, möjlighet till internetsökning och så klart musikspelning.
 
När denna nyhet nu släppts av GM:s vd Mary Barra och Opels vd Karl-Thomas Neumann, dröjde inte Volkswagen med att kontra.
 
Volkswagen kommer från och med årsmodell 2016 att erbjuda Apples Carplay-system som standard i nästan alla modeller.

Dessa VW-bilar får Carplay:
Golf, Passat, Tiguan, Touran, Sharan CC, Beetle och Scirocco. Till Polo blir systemet tillval medan Up, Touareg och Phaeton saknar de tekniska förutsättningarna som krävs för systemet. När det gäller Andriod Auto är budskapet mindre tydligt men även det systemet väntas stödas i större utsträckning från och med 2016.
 
Många andra biltillverkare står nu i startgroparna för att erbjuda Apples och Googles infotainmentteknik. Volvo XC90 ska vara redo för båda systemen men lanserar Apples variant först, detta under början av november. Android Auto kommer till bilarna under 2017.
 
Diskutera: Vad tycker du om strävan efter att underlätta för mobilen i bilen?
Taggar: Nyheter, Opel, Volkswagen

Kommentarer

#1
2015-05-28 15:42

Äntligen händer det något, inte en dag för tidigt. :-))))))))
Har någon testat Siri i senaste upplagan av iOS så förstår man hur bra detta kan fungera om biltillverkarna får tummen ur och stödjer carplay.
På tiden att biltillverkarna inser att det inte funkar med att köra egna lösningar som dom sällan väljer att supportera längre än ett år framåt, med Carplay och Android auto så hålls systemet uppdaterat och modernt.
En annan fördel är att den enskilda användaren får ett infotainmentsystem som dom känner igen sig i samt kan konfigurera som dom vill.

#2
2015-05-28 16:36

GM.s MyLink aka Intellilink kom ut 2012, ett helt suveränt system som gör livet både lättare och säkrare ute på vägen.

#3
2015-05-28 16:55

Intellilink/mylink var före sin tid och erbjöd helt klart mer än vad många konkurrenter erbjöd när det lanserades 2012. Tror det är svårt att utveckla det vidare när Apple och Android nu kommer med egna lösningar. Samtidigt så har ju ägarna av de bilarna en bra lösning som dom kan njuta av i år framåt.
Själv så håller jag tummarna att min tillverkare kommer erbjuda ett uppgraderingskit till mitt system, men tror knappast det kommer hända.

#5
2015-05-29 08:48

Håller med Reverend Benny, fan det här vore något......

#6
2015-05-29 10:07

Spela musik och ringa handsfree i bilen via min Iphone funkar redan och det räcker för mig. Jag tillhör det unikum av befolkningen som klarar av att gå på stan eller åka tunnelbana utan att hela tiden fippla på min Iphone. Oavsett röststyrning eller ej så blir detta bara en ytterligare källa till att förare blir ouppmärksamma på trafiken om man ständigt skall kolla SMS, Facebook, mail, Twitter mm. Med röststyrd GPS kommer dessutom en massa människor att åka vilse. Eftersom skärmen sitter i mitten så leder det bort blicken från där den borde vara. Vi kanske behöver den förarlösa bilen trots allt :)

#7
2015-05-29 10:32

Jag har navigator, trafikinformation, SD-kort i enheten i bilen(för musik/uppdatering av Navi) och blåtand (handsfree) detta är jag nöjd med, jag behöver inget mer men jag kanske är för gammal för att tycka att jag måste ha en stor skärm med dator/en massa appar i bilen.
En fördel finns det förstås med det nya och det är att uppdateringar sker automatiskt hela tiden.

#8
2015-05-29 15:07

Jag fruktar att en tre år gammal bil börjar få problem med uppdateringarna. Fem år och systemet är oanvändbart. Ska det bli något bra måste det till någon sorts standard, så att det lätt går att byta ut föråldrade system, bara plugga i nytt och vara glad i 3 år till.

#9
2015-05-29 16:48

Lysande Reverend Benny, jag tror jag får revidera min tidigare åsikt om röststyrning. Som Benny säger så fungerar Siri alldeles utmärkt på Iphone. Jag har aldrig testat Siri förut p.g.a. dåliga erfarenheter av röststyrning. Jag kör iOS 8.3 och Siri funkar utmärkt på svenska. Får man bara Carplay i bilen och en knapp på ratten för Siri så behöver man inte ens infotainment skärmen ...

#10
2015-05-29 20:14

Reverend Benny.
Jag uppfattar det som så att det är enkelt att intellilink då den i sig i princip är en dockningstation åt först och främst iphone och optimerad för Siri som påkallas med en knapp på ratten men i princip är allt som behövs en smartphone och man är på G.
Den enda skillnaden som blir med ett Apple eller google system det är att man sitter helt i händerna på dem.

#11
2015-05-29 20:29

Ja där ser man, kollade just att My link oc h Carplay är exakt den samma med en skillnad att i Carplay så får man upp apples kart app på skärmen till priset att systemet är enbart för iphone.

#12
2015-05-30 09:34

@1storstark
Jag ser nog detta som en förbättring då ditt infotainment hålls updpaterat jämfört med idag då det inte uppdateras alls från biltillverkarna. Det enda jag kan uppdatera på mitt system är kartorna till GPS i 3 år, men efter det så vet jag inte vad som kommer att hända.

Med Carplay (som egentligen är en app i biltillverkarens infotainment) så sköter ju Apple uppdateringen.
En annan fördel med Apples system kontra mirrorlink och övriga som speglar skärmen är att Apple måste godkänna appar som visas på bilens infotainment, idag så tillåts tex inte appar som Facebook och Twitter medans appar som Spotify anpassats till att vara användarvänligt i Carplay läge.
Tanken är att man inte ska behöva fippla med telefonen alls för att byta låt, ringa mamma eller skicka sms med rösten.
Kör hellre Apples eller Googles karttjänst än det inbyggda junket jag har i min bil där jag måste uppdatera manuellt via ett SD kort.
För Er som inte haft chans, testa Siri som nu finns på svenska iochmed iOS 8.3, den klarar av att förstå en brutal skånsk dialekt till Weiron i ottan. Det är riktigt imponerande.

Är det däremot så att man är nöjd med sin Mylink och inte vill köra Carplay så ä det ju bara att köra vidare, grejjen är bara att det är få bilar som har ett så "komplett" system som Mylink.

#13
2015-05-30 11:23

Jag är lite kluven till detta.
Det är bra att det enkelt finns tillgång till information, bra att kunna använda röststyrning och bra med uppdateringarna.
Men hur mycket av detta bör egentligen göras under körning? Räcker med alla zombies man ser ute på stan med skärm framför ögonen och proppar i öronen, masande sig fram i en ormande kurs tämligen omedvetna om RL.

Bra att Carplay begränsar vad som kan visas på bilskärmen - men vem vill hamna i i-träsket?

#14
2015-05-30 12:18

@Roy
Mkt av detta + mkt mer görs redan under körning idag. Det Apple gör är att motverka att folk pillar med mobilen och kan fokusera på körning istället för att snegla ner på en telefon.
Om du någonsin testat en iOS device och Siri på svenska så hade du insett att det är rätt mysigt i i-träsket, och passar inte det träsket finns närliggande träsk man kan hoppa över till när dessa träsk erbjuder samma trevligheter.
Visst, min telefon är kopplad via BT idag till mitt infotainment, men att ringa upp någon i farten kräver rätt mkt pill och gör att man måste släppa blicken från vägen.
Att enkelt kunna säga "Hej Siri, ring frugan" utan att behöva släppa blicken från vägen eller trycka på en enda knapp är riktigt snyggt.

#15
2015-05-31 11:13

ja det är skitbra att de ska börja med sånt hoppas det leder till mer säkerhet i trafiken inte tvärtom och sist och inte minst det ska vara enklare och roligare för en bilist att använda såna grejor men upprepar igen säkerhet kommer på första plats

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.