Nästa artikel
Infotainmentkriget är igång
Nyheter

Infotainmentkriget är igång

Publicerad 28 maj 2015 (uppdaterad 29 maj 2015)
GM satsar på uppkopplad infotainment (Andriod Auto).
Nu slåss biltillverkarna om att vara först med systemen från Google och Apple. Opel lovar tekniken i alla nya modeller, VW kontrar och fler tillverkare står i startgroparna.
Opel har precis meddelat att de, liksom GM-syskonet Chevrolet, tänker erbjuda Googles Andriod Auto- och Apples Car play-system bakom samtliga modellers pekskärmar.
 
Utrullning av systemet börjar med nya Opel Astra som visas på bilsalongen i Frankfurt i september. Under 2016 kommer det sedan till alla Oplar, från mikrobilen Karl till Insignia.
 
Det handlar i praktiken om att erbjuda mobiltelefonens funktioner direkt på bilens pekskärm. Men även om att göra dem mer lätttillgängliga via Googles och Apples egna röststyrningsfunktioner.

Förutom telefonfunktionen ger systemen föraren tillgång till exempelvis väderappar, karttjänster, möjlighet till internetsökning och så klart musikspelning.
 
När denna nyhet nu släppts av GM:s vd Mary Barra och Opels vd Karl-Thomas Neumann, dröjde inte Volkswagen med att kontra.
 
Volkswagen kommer från och med årsmodell 2016 att erbjuda Apples Carplay-system som standard i nästan alla modeller.

Dessa VW-bilar får Carplay:
Golf, Passat, Tiguan, Touran, Sharan CC, Beetle och Scirocco. Till Polo blir systemet tillval medan Up, Touareg och Phaeton saknar de tekniska förutsättningarna som krävs för systemet. När det gäller Andriod Auto är budskapet mindre tydligt men även det systemet väntas stödas i större utsträckning från och med 2016.
 
Många andra biltillverkare står nu i startgroparna för att erbjuda Apples och Googles infotainmentteknik. Volvo XC90 ska vara redo för båda systemen men lanserar Apples variant först, detta under början av november. Android Auto kommer till bilarna under 2017.
 
Diskutera: Vad tycker du om strävan efter att underlätta för mobilen i bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-05-28 15:42
Reverend Benny

Äntligen händer det något, inte en dag för tidigt. :-))))))))
Har någon testat Siri i senaste upplagan av iOS så förstår man hur bra detta kan fungera om biltillverkarna får tummen ur och stödjer carplay.
På tiden att biltillverkarna inser att det inte funkar med att köra egna lösningar som dom sällan väljer att supportera längre än ett år framåt, med Carplay och Android auto så hålls systemet uppdaterat och modernt.
En annan fördel är att den enskilda användaren får ett infotainmentsystem som dom känner igen sig i samt kan konfigurera som dom vill.

#2 • Uppdaterat: 2015-05-28 16:36
Tvärnit

GM.s MyLink aka Intellilink kom ut 2012, ett helt suveränt system som gör livet både lättare och säkrare ute på vägen.

#3 • Uppdaterat: 2015-05-28 16:55
Reverend Benny

Intellilink/mylink var före sin tid och erbjöd helt klart mer än vad många konkurrenter erbjöd när det lanserades 2012. Tror det är svårt att utveckla det vidare när Apple och Android nu kommer med egna lösningar. Samtidigt så har ju ägarna av de bilarna en bra lösning som dom kan njuta av i år framåt.
Själv så håller jag tummarna att min tillverkare kommer erbjuda ett uppgraderingskit till mitt system, men tror knappast det kommer hända.

#4 • Uppdaterat: 2015-05-29 08:48
Janerikbengtsson

Håller med Reverend Benny, fan det här vore något......

#5 • Uppdaterat: 2015-05-29 10:07
107Carlsson

Spela musik och ringa handsfree i bilen via min Iphone funkar redan och det räcker för mig. Jag tillhör det unikum av befolkningen som klarar av att gå på stan eller åka tunnelbana utan att hela tiden fippla på min Iphone. Oavsett röststyrning eller ej så blir detta bara en ytterligare källa till att förare blir ouppmärksamma på trafiken om man ständigt skall kolla SMS, Facebook, mail, Twitter mm. Med röststyrd GPS kommer dessutom en massa människor att åka vilse. Eftersom skärmen sitter i mitten så leder det bort blicken från där den borde vara. Vi kanske behöver den förarlösa bilen trots allt :)

#6 • Uppdaterat: 2015-05-29 10:32
Hackenbush

Jag har navigator, trafikinformation, SD-kort i enheten i bilen(för musik/uppdatering av Navi) och blåtand (handsfree) detta är jag nöjd med, jag behöver inget mer men jag kanske är för gammal för att tycka att jag måste ha en stor skärm med dator/en massa appar i bilen.
En fördel finns det förstås med det nya och det är att uppdateringar sker automatiskt hela tiden.

#7 • Uppdaterat: 2015-05-29 15:07
1storstark

Jag fruktar att en tre år gammal bil börjar få problem med uppdateringarna. Fem år och systemet är oanvändbart. Ska det bli något bra måste det till någon sorts standard, så att det lätt går att byta ut föråldrade system, bara plugga i nytt och vara glad i 3 år till.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-29 16:48
107Carlsson

Lysande Reverend Benny, jag tror jag får revidera min tidigare åsikt om röststyrning. Som Benny säger så fungerar Siri alldeles utmärkt på Iphone. Jag har aldrig testat Siri förut p.g.a. dåliga erfarenheter av röststyrning. Jag kör iOS 8.3 och Siri funkar utmärkt på svenska. Får man bara Carplay i bilen och en knapp på ratten för Siri så behöver man inte ens infotainment skärmen ...

#9 • Uppdaterat: 2015-05-29 20:14
Tvärnit

Reverend Benny.
Jag uppfattar det som så att det är enkelt att intellilink då den i sig i princip är en dockningstation åt först och främst iphone och optimerad för Siri som påkallas med en knapp på ratten men i princip är allt som behövs en smartphone och man är på G.
Den enda skillnaden som blir med ett Apple eller google system det är att man sitter helt i händerna på dem.

#a • Uppdaterat: 2015-05-29 20:29
Tvärnit

Ja där ser man, kollade just att My link oc h Carplay är exakt den samma med en skillnad att i Carplay så får man upp apples kart app på skärmen till priset att systemet är enbart för iphone.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.